Ρωσία: Ελλειμμα - ρεκόρ έφεραν το πλαφόν στο πετρέλαιο και οι πολεμικές δαπάνες

Σε επίπεδο – ρεκόρ αυξήθηκε το έλλειμμα του ρωσικού προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο καθώς από τη μία πλευρά τα έσοδα έκαναν βουτιά λόγω του πλαφόν στην τιμή πώλησης του πετρελαίου και από την άλλη η εισβολή στην Ουκρανία αύξησε τις δαπάνες.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στα 3,9 τρισ. ρούβλια (56 δις. δολάρια) τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, βασισμένους στα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση.

Το έλλειμμα για όλο το 2022 διαμορφώθηκε στα 3,3 τρις. ρούβλια, αντιστρέφοντας το πλεόνασμα που είχε καταγραφεί στο 11μηνο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, επιβεβαίωσε κατόπιν το έλλειμμα για το σύνολο του έτους, το οποίο, όπως είπε, αντιστοιχεί στο 2,3% του ΑΕΠ.

«Οι δείκτες αυτοί δεν είναι κακοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, μετά τη σύντομη παρουσίαση του Σιλουάνοφ, ενώ κανείς από τους δύο άνδρες δεν αναφέρθηκε στον πόλεμο.

Πάνω από το ένα τρίτο αυξημένες οι δαπάνες 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι δαπάνες το 2022 ήταν κατά ένα τρίτο και πλέον αυξημένες σε σχέση με τις προβλέψεις πριν τον πόλεμο.

Οι δημόσιες δαπάνες της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα εποχικές, με μεγάλες αυξήσεις να σημειώνονται συχνά στο τέλος του έτους, διευρύνοντας το έλλειμμα.

Τα έσοδα από τις υψηλές τιμές των εξαγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων στο α’ εξάμηνο του 2022 βοήθησαν να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες, αλλά η τάση αυτή έχει τώρα αλλάξει.

Οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου κατέρρευσαν μετά την επιβολή πλαφόν από τη G7 που είχε στόχο να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου.

Η πρόβλεψη για το φετινό έλλειμμα

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να μειώνει ή να καθυστερεί τις μη πολεμικές δαπάνες και συζητά την επιβολή υψηλότερης φορολογίας σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες για να καλυφθεί το έλλειμμα.

Παρά τις πιέσεις, ωστόσο, η δημοσιονομική θέση της Ρωσίας παραμένει ισχυρή καθώς είχαν προηγηθεί αυστηρές πολιτικές επί σειρά ετών πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Το έλλειμμα φέτος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ, αντίστοιχα με ό,τι το 2022, αλλά η πρόβλεψη βασίζεται σε μία μέση τιμή πετρελαίου 70 δολαρίων το βαρέλι, περίπου 20 δολάρια μεγαλύτερη από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Αν οι τιμές του ρωσικού αργού παραμείνουν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, τα έσοδα θα είναι χαμηλότερα κατά 2,4 τρις. ρούβλια ή 1,6% του ΑΕΠ σε σχέση με τον φετινό στόχο, σύμφωνα με οικονομολόγο του Bloomberg Economics.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς