Credit Suisse-Ελβετία: Κυνήγι των υπεύθυνων της κρίσης υπόσχονται βουλευτές και κόμματα

Στη δημόσια δέσμευση πως θα τεθούν προ των ευθυνών τους όλοι, όσοι είναι υπεύθυνοι, για το τωρινό χάος στην Credit Suisse που έχει εκθέσει την αξιοπιστία και σταθερότητα του εθνικού τραπεζικού κλάδου προχώρησαν σήμερα οι βουλευτές της Ελβετίας. Είχε προηγηθεί χθες έκτακτη συνεδρίαση του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου της χώρας για να εξεταστεί η υπόθεση και οι επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν.

Αν και δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, καθώς ακόμη και η υπουργός Οικονομικών, Κάριν Κέλερ-Σούτερ τηρεί αυστηρά σιγή ιχθύος για τα όσα συζητήθηκαν και ενδεχομένως αποφασίστηκαν, τοπικά και διεθνή μέσα ανέφεραν πως το σύνολο των κομμάτων, από όλες τις παρατάξεις, συμφώνησαν απόλυτα στην άμεση στήριξη της βαλλόμενης τράπεζας από την SNB, όπως επίσης και στην ανάγκη να βρεθούν υπόλογα όλα τα στελέχη της Credit Suisse που ευθύνονται για τη δεινή οικονομική κατάσταση της τράπεζας και την κρίση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί για το ελβετικό τραπεζικό σύστημα. Ειδικά δε, μετά και τα παχυλά μπόνους που είχε χορηγήσει η τράπεζα στα ανώτατα στελέχη, παρά τα προβλήματα της, προκειμένου να… «γιορτάσει» την περσινή επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, που φαίνεται όμως ότι δεν κάλυψε πραγματικά τα οικονομικά κενά.

Να αλλάξει το πλαίσιο

Σημειώνεται πως σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελβετία θεωρείται ότι έχει «χαλαρούς» και ανεπαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς και πλαίσιο ποινών, ειδικά σε σχέση με τον καταλογισμό των ευθυνών προς τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών. Είναι κάτι που υπάρχει πλέον υψηλή πίεση να αλλάξει!

«Το σύστημα μας δεν διαθέτει το πλαίσιο για να εγκαλέσει όσους είναι υπεύθυνοι. Ποιος ήξερε τι, πότε… ποιος ήξερε ότι είχαμε ένα συστημικό πρόβλημα…  ποιος θα έπρεπε να σημάνει τον συναγερμό όταν ήταν αναγκαίο» σχολίασε οργισμένος ο συν-πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Κάτω Βουλής, απαιτώντας ευρεία έρευνα και τιμωρία όσων ευθύνονται για την τωρινή κρίση.

Οι Πράσινοι, από την πλευρά τους, πήγαν τη συζήτηση ένα βήμα πιο πέρα επισημαίνοντας ότι το θέμα αφορά και τη λειτουργία και ευθύνη των εποπτικών αρχών. «Έχει να κάνει με την ευθύνη της ανώτατης διοίκησης αλλά και της νοοτροπίας μας. Δεν χρειαζόμαστε μόνο να… τσεκάρουμε περισσότερα… κουτάκια. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική νοοτροπία» σχολίασε, μιλώντας στο Reuters, ο Γκέρχαρντ Όντρεϊ, του κόμματος των Πρασίνων.

Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, η Ελβετία αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλούτου παγκοσμίως, σε επίπεδο μεγέθους και επιδόσεων. Ο δε, χρηματοπιστωτικός κλάδος αναλογεί περίπου στο 9% του ελβετικού ΑΕΠ, απασχολώντας ταυτόχρονα το 5,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Ο συνολικός όγκος των ισολογισμών των ελβετικών τραπεζών, για το έτος 2021, αναλογούσε 5,2 φορές στο μέγεθος της ελβετικής οικονομίας.   

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς