Κομισιόν: Προτείνει διαδικασία bail-in για όλες τις τράπεζες που κινδυνεύουν

Αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης των τραπεζικών κρίσεων πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την επιτάχυνση της εκ των έσω διάσωσης (bail-in) τραπεζών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας.

Οι κανόνες για το bail-in είχαν θεσπιστεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν, τις οποίες παρουσίασε η Επίτροπος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα Μέιριντ ΜακΓκίνες, εστιάζουν σε ταχύτερες διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν πράγματι εσωτερικούς τους πόρους, όπως ομόλογα που οι απαιτήσεις των κατόχων τους μπορούν να διαγραφούν, ώστε να αποφευχθεί η διάσωση των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων (bail out) και οι καταθέτες να έχουν την ίδια μεταχείριση σε όλη την ΕΕ.

Για τις μεγάλες τράπεζες, οι οποίες εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το πλαίσιο προβλέπει την εξυγίανσή τους τους από το Ενιαίο Συμβούλιο εξυγίανσης, ενώ οι μικρές και μεσαίες τράπεζες εποπτεύονται από τις εθνικές Αρχές και η εξυγίανση ή εκκαθάριση γίνεται είτε από τα δικαστήρια είτε με διαφορετικές εθνικές πρακτικές.  

Εφαρμογή των κανόνων για όλες τις τράπεζες

Στη δεύτερη περίπτωση, στη διαδικασία εμπλέκεται συχνά δημόσιο χρήμα και η ΕΕ επιδιώκει με τις νέες προτάσεις της να κάνει πιο απλή την εφαρμογή των κανόνων της για όλες τις τράπεζες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η συμμετοχή των φορολογούμενων.

Η Ιταλία, για παράδειγμα, έδωσε κρατική βοήθεια 5,4 δις. ευρώ στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena το 2017 με βάση τον μηχανισμό προληπτικής κεφαλαιοποίησης, καταστρατηγώντας τους κανόνες της ΕΕ.

Με τις αλλαγές, προτείνονται αυστηρότεροι όροι για να συμβεί κάτι τέτοιο, δίνοντας έμφαση στην προσωρινή φύση της βοήθειας, την εξαίρεση τραπεζών που είναι πιθανό να χρεοκοπήσουν ή έχουν χρεοκοποήσεις και την απαγόρευση κάλυψης πιθανών ζημιών.

Θα πρέπει, επίσης, να υπάρχει μία ξεκάθαρα καθορισμένη ημερομηνία για την πώληση της τράπεζας ή την αποπληρωμή της βοήθειας.

Τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων 

Οι προτάσεις καθιστούν ευκολότερο για τις εποπτικές Αρχές να χρησιμοποιούν χρήματα από τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων για τράπεζες που έχουν χρεοκοπήσει.

Οι εποπτικές Αρχές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια αυτά για να μεταφέρουν τις καταθέσεις σε άλλη τράπεζα.

Δεν δίνεται, ωστόσο, κάποια νέα ώθηση για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θεωρείται το βασικό στοιχεί που απομένει για την επίτευξη της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς