Νουριέλ Ρουμπινί: Παραμένει ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού - Βελτιωμένη η ελληνική οικονομία

Μακροχρόνιο στασιμοπληθωρισμό προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία, ο διάσημος καθηγητής και αναλυτής, Νουριέλ Ρουμπινί, σε ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο Ρουμπινί είπε ότι οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης θα οδηγήσουν σε μία περίοδο πληθωρισμού και χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας. Αναφέρθηκε σε παράγοντες, όπως  οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αναστροφή της τάσης παγκοσμιοποίησης, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και οι εισοδηματικές ανισότητες που θα συγκλίνουν σε μία τέτοια εξέλιξη.

Παράλληλα, είπε, ότι αν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων θα προκαλέσουν ύφεση και χρηματοπιστωτικά κραχ, προβλέποντας ότι θα προτιμήσουν να σταματήσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.  

Η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας

Σε ερώτηση για την Ελλάδα, ο Ρουμπινί είπε ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, αργά αλλά σταθερά, τα τελευταία χρόνια χάρη στις μεταρρυθμίσεις και τη βοήθεια της τρόικας, και σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος σε σχέση με αυτόν της ΕΕ.

Η ελληνική οικονομία είναι πιο ανταγωνιστική σήμερα, είπε, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης καθώς και να διευκολυνθεί η καινοτομία των start ups επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκε ακόμη στην αβεβαιότητα που υπάρχει εν όψει των επόμενων εκλογών, αλλά είπε ότι αυτή θα ξεπερασθεί, ενώ σημείωσε και τους δυνητικούς κινδύνους για στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρές μακροπρόθεσμα

Μιλώντας για τις ΗΠΑ, είπε ότι η θέση τους θα παραμείνει ισχυρή μακροπρόθεσμα χάρη στον ισχυρό επιχειρηματικό τομέα και το πνεύμα καινοτομίας που επικρατεί, αν και έχουν και μεγάλες αδυναμίες, όπως τα πολύ μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τον προϋπολογισμό. Αναφέρθηκε ακόμη στον κίνδυνο αποδολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Για την Ευρώπη είπε ότι πολλές χώρες έχουν υψηλό χρέος και χαμηλή ανάπτυξη, ότι αντιμετωπίζει τη γήρανση του πληθυσμού της και δεν έχει τόσο αναπτυγμένο τομέα χρηματοδότησης start – ups όπως οι ΗΠΑ.

Σημείωσε ακόμη ότι τόσο η Ευρωζώνη όσο και η ΕΕ αποτελούν ατελείς ενώσεις και ότι η ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων τους είναι προβληματική.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς