Νέα
  • ΓΔ: 1445.84 -0.25%
  • Τζίρος: 23,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η Σαουδική Αραβία αποκτά μεγαλύτερο μερίδιο στο αεροδρόμιο Χίθροου

Το ταμείο πλούτου της Saudia Arabia (Public Investment Fund -PIF) πρόκειται να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου μαζί με τον εταίρο του στον διαγωνισμό, τη γαλλική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Ardian, αφού περισσότεροι μέτοχοι στον αεροδρόμιο του Λονδίνου συμφώνησαν να πουλήσουν τις συμμετοχές τους.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων του Βασιλείου και η Ardian με έδρα το Παρίσι θα κατέχουν πλέον από κοινού το 37,6% του αεροδρομίου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 3,26 δισεκατομμυρίων λιρών (4,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Οι δύο εταιρείες σχεδίαζαν προηγουμένως να αγοράσουν το 25% που ανήκε στην ισπανική εταιρεία υποδομών Ferrovial SE, τον μεγαλύτερο μέτοχο του Heathrow.

Η νέα συμφωνία θα αντιμετωπίσει τα λεγόμενα "tag along rights" που έδιναν σε άλλους μετόχους το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη Ferrovial μετά την ανακοίνωση της αρχικής συμφωνίας τον Νοέμβριο. Καθώς οι άλλοι μέτοχοι πωλούν μέρος των συμμετοχών τους, η Ferrovial δήλωσε ότι συμφώνησε να διατηρήσει ποσοστό 5,25% στο αεροδρόμιο.

Η προτεινόμενη εξαγορά από το PIF έχει προηγουμένως εγείρει ανησυχίες σχετικά με την υπερπόντια ιδιοκτησία βασικών υποδομών του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προηγουμένως παραχωρήσει την κυριότητα λιμένων στη Μέση Ανατολή, με την DP World με έδρα το Ντουμπάι να διαχειρίζεται ναυτιλιακές και εμπορευματικές εγκαταστάσεις στην Πύλη του Λονδίνου και στο Σαουθάμπτον.

Η συμφωνία συμπίπτει επίσης με τις προσπάθειες του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, να αναδιαμορφώσει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα γύρω από νέες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

Η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ κατέχει επί του παρόντος μερίδιο 20% στο Heathrow. Άλλοι επενδυτές περιλαμβάνουν την Caisse de dépôt et placement du Québec, που διαχειρίζεται συνταξιοδοτικά προγραμμάτα στο Κεμπέκ, στον Καναδά,  το κρατικό επενδυτικό ταμείο GIC της Σιγκαπούρης και την Alinda Capital Partners των ΗΠΑ.

Η Ferrovial κατέχει το μερίδιό της στο Heathrow από το 2006, όταν ηγήθηκε μιας κοινοπραξίας για την απόκτηση της BAA Plc, της ιδιωτικοποιημένης οντότητας που δημιουργήθηκε για να αποκτήσει τα μεγάλα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ