ΤΑΙΠΕΔ - Άρης Ξενόφος: Ο mister ιδιωτικοποιήσεις

Ηταν 6 Νοεμβρίου του 2017 όταν ο Άρης Ξενόφος αναλάμβανε τα ηνία του ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα, περίπου τρία χρόνια αργότερα ο κ. Ξενόφος έχοντας ολοκληρώσει τη θητεία του στη διάρκεια της οποίας υλοποιήθηκαν μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Ξενόφος ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρόεδρος του Ταμείου για να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Άρης Ξενόφος γεννήθηκε το 1963 και διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο και τη διαχείριση κεφαλαίων. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Alpha Asset Management και Διευθύνων Σύμβουλος στη Eurobank Asset Management.

Σε διεθνές επίπεδο, ήταν Πρόεδρος στη Eurobank FMC στο Λουξεμβούργο και στη Eurobank MFMC στη Ρουμανία ενώ το 2015 ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και διαχειρίστηκε με επιτυχία το σημαντικό έργο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Έχει διατελέσει μέλος ανώτατων διοικητικών επιτροπών στη Eurobank, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (Ένωση Θεσμικών Επενδυτών) και μέλος του ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (BSc in Economics) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc στα Οικονομικά από το London School of Economics.

Το όνομά του ωστόσο έγινε ευρύτερα γνωστό καθώς τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου. 

H πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ήταν μία από αυτές. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017 και η πώληση ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου 2018 με την καταβολή 231,9 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ από την κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki, μετά την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του OΛΘ και του Δημοσίου από τη Βουλή.

Το επόμενο project που υλοποιήθηκε επί των ημερών του ήταν η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom, μέσω Χρηματιστηρίου, στις 30 Μαΐου 2018. Το ύψος της συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 284,051 εκατ. ευρώ και όπως είχε σημειώσει το  ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του στις 20/03/2018, η Deutsche Telekom άσκησε το δικαίωμα πρώτης άρνησης για την απόκτηση 24.507.520 κοινών ονομαστικών μετοχών του OΤΕ, όπως προβλέπεται σχετικά στην συμφωνία μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom AG, στην οποία προσχώρησε και το ΤΑΙΠΕΔ.

Τον Ιούλιο του 2018 υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ) στην κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2019, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της χρονικής επέκτασης κατά 20 χρόνια της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την καταβολή συνολικού τιμήματος 1,403 δισ. ευρώ από την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» (ΔΑΑ).

Την 1η Απριλίου ολοκληρώθηκε και η πώληση και μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού 
Τροχαίου Υλικού) στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θυγατρική της Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., έναντι συνολικού τιμήματος 22 εκατ. ευρώ. 

Στη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το ΤΑΙΠΕΔ, επεσήμανε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια μακρόχρονη διαγωνιστική διαδικασία, διασφαλίζοντας την αναβάθμιση του ρόλου και την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕΣΣΤΥ στις υπηρεσίες συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού. 

Τέλος, η πρώτη αξιοποίηση μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, αυτής της Χίου, έλαβε χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου για 40 χρόνια στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Μαρίνα Χίου ΑΕ» του επενδυτικού σχήματος «AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED – ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Δ. ΤΕΦΑΣ ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε – ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ». Η διαδικασία υλοποιήθηκε με την καταβολή του εφάπαξ τιμήματος, ύψους 600.000 ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ το τίμημα της παραχώρησης διαμορφώνεται σε 6, 213 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από το προαναφερθέν εφάπαξ ποσό και ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς