Τεχνητή νοημοσύνη: Σε ποιο βαθμό χρησιμοποιείται από τις ελληνικές επιχειρήσεις

To 7% των ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούσαν περισσότερα από 10 άτομα χρησιμοποίησαν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (Artificial intelligence, AI) το 2020, όσο ήταν και το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat (ICT usage and e-commerce in enterprise).

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εφάρμοσαν τις εξής μορφές τεχνητής νοημοσύνης

  • Εκπαίδευση υπολογιστών σε μοντέλα για να εκτελούν ένα αυτοματοποιημένο έργο (2% των επιχειρήσεων)
  • Μηχανήματα ρομπότ με κάποιο βαθμό αυτονομίας, για να πραγματοποιούν, για παράδειγμα, επικίνδυνα ή επαναλαμβανόμενα έργα, όπως τον καθαρισμό δηλητηριωδών ουσιών, διαχωρισμό αντικειμένων στις αποθήκες, να βοηθούν τους πελάτες στα σημεία αγορών ή πληρωμών κ.α. (2%)
  • Υπηρεσίες συνομιλιών για αυτόματες απαντήσεις σε πελάτες μέσω μίας εφαρμογής λογισμικού (2%)
  • Ανάλυση των big data με τη βοήθεια μίας διαδικασίας φυσικής γλώσσας, της δημιουργίας φυσικής γλώσσας ή αναγνώρισης φωνής (1%)

Η Eurostat τονίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει στρατηγική σημασία και είναι βασικός μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πολλά προβλήματα, όπως την αντιμετώπιση ασθενειών ή την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου στον γεωργικό τομέα. Η τεχνητή νοημοσύνη  δίνει στις μηχανές και τα συστήματα την ικανότητα να αναλύουν το περιβάλλον τους και να παίρνουν αποφάσεις με κάποιο βαθμό αυτονομίας για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Από τις χώρες της ΕΕ, πρωταθλήτρια στη χρήση κάποιας από τις παραπάνω μορφές ΙΑ ήταν η Ιρλανδία (το 23% των επιχειρήσεων), ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά και στη Μάλτα (19%), τη Φινλανδία (12%) και τη Δανία (11%).

Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη χρήση IA σημειώθηκε στη Λετονία (2%), τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και την Κύπρο (3%) και την Πολωνία (4%).

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς