Τζεντιλόνι: Από το φθινόπωρο ο διάλογος για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Το Φθινόπωρο θα ξαναρχίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον δημόσιο διάλογο για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, δήλωσε ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στη σύσταση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την επανέναρξη της συζήτησης για το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και ειδικότερα για τους δημοσιονομικούς κανόνες που διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). «Όπως έχω ήδη υπαινιχθεί, η Κομισιόν προτίθεται να ξαναρχίσει αυτή τη δημόσια συζήτηση το Φθινόπωρο», είπε.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του στόχου για το χρέος, ο οποίος είχε καθοριστεί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στο 60% του ΑΕΠ. Κατά την άποψή του, ο πήχης για το χρέος πρέπει να αυξηθεί καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη λειτουργία των οικονομιών.

Υπέρ της αλλαγής του κανόνα για το χρέος ο Ρέγκλινγκ

Υπέρ αυτής της αλλαγής έχει ταχθεί και ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει τονίσει ότι τα επιτόκια είναι σήμερα και θα παραμείνουν, αν και θα αυξηθούν κάπως σε σχέση με τα σημερινά τους επίπεδα, χαμηλότερα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν αποφασίστηκε ο στόχος για το χρέος. Και όσο μειώνονται τα επιτόκια τόσο αυξάνεται το επίπεδο του χρέους που θα μπορούσε να θεωρηθεί βιώσιμο. Ωστόσο, Γερμανοί πολιτικοί έχουν ταχθεί κατ’ αρχήν υπέρ της επαναφοράς των σημερινών κανόνων, οπότε δεν μπορεί να προδικαστεί το αποτέλεσμα της συζήτησης που θα ακολουθήσει.  

Επηρεάζεται ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η αλλαγή του στόχου για το χρέος και η πορεία σύγκλισης προς αυτόν αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, που το χρέος της ξεπέρασε ήδη το 200% του ΑΕΠ λόγω της πανδημίας,  καθώς από αυτήν θα καθοριστεί σε κάποιο βαθμό και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει τα επόμενα χρόνια.  

Σήμερα, οι κανόνες του ΣΣΑ προβλέπουν ότι οι χώρες με χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να συγκλίνουν στο επίπεδο αυτό, μειώνοντάς το υπερβάλλον χρέος κατά 5% κάθε χρόνο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς