Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ακρίβεια: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τη λήψη νέων μέτρων ενίσχυσης των νοικοκυριών

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η πορεία των εσόδων τον Οκτώβριο, οι εξελίξεις στην ενεργειακή κρίση και το σπιράλ της ακρίβειας αποτελούν τους τρεις βασικούς παράγοντες οι οποίοι θα κρίνουν εάν θα υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια ώστε στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου, περιληφθούν νέα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών.

Τα μέτωπα είναι πολλά και για τον λόγο αυτόν στο οικονομικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι, καθώς δεν επιθυμούν να καλλιεργήσουν αυξημένες προσδοκίες οι οποίες μπορεί να διαψευσθούν. Άλλωστε αυτή τη στιγμή προέχει με κάθε τρόπο να περιοριστεί το μεγάλο έλλειμμα που έχει ο προϋπολογισμός, το οποίο έχει ήδη εκτοξευτεί πάνω από το 7% του ΑΕΠ. 

Αυτά τα δεδομένα θέτουν το οικονομικό επιτελείο σε κατάσταση συναγερμού, που θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία τα οποία διαθέτει καθώς οι παράγοντες που αλληλεπιδρούν είναι πολλοί, πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το 2022, που πρέπει να είναι η χρονιά που θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας. Ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει και η μεγαλύτερη ύφεση για το 2020, η οποία διαμορφώνεται στο 9%, γεγονός που επηρεάζει τη βάση σύγκρισης και για το φετινό αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Από τι θα εξαρτηθούν τυχόν νέες παρεμβάσεις

Ειδικότερα, οι νέες παρεμβάσεις τόνωσης των εισοδημάτων, μέσω φοροελαφρύνσεων ή ενισχύσεων, θα εξαρτηθούν από:

  1. Τη διατήρηση της αυξητικής δυναμικής των εσόδων και τον Οκτώβριο. Eάν τα έσοδα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά, θα αποδειχθεί ότι τείνει να παγιωθεί μια κατάσταση και δεν είναι αποτέλεσμα συγκυριακών φαινομένων. Βέβαια τον Οκτώβριο που οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν διπλή δόση ΕΝΦΙΑ και μία δόση φόρου εισοδήματος, αποτελεί μεγάλο στοίχημα το θετικό ισοζύγιο στα φορολογικά έσοδα.
  2. Τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων ενίσχυσης των νοικοκυριών. Εάν η κρίση επιμείνει, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο όχι μόνο φέτος, αλλά και στο ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς, για να ενισχύσει και να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά. Τα 500 εκατ. ευρώ από το πρώτο πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων δεν θα επαρκούν για να αναχαιτίσουν τις αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης.
  3. Το κύμα των ανατιμήσεων σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών. Το σπιράλ της ακρίβειας και ο πληθωρισμός έχουν αρχίσει να φουντώνουν και μπορεί να προκαλέσουν ένα πραγματικό ντόμινο στην οικονομία που θα «ψαλιδίσει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών και θα εκτινάξει το κόστος για τις επιχειρήσεις. Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προξενεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που εκτιμά ότι το όλο θέμα μπορεί να επιβραδύνει την αναθέρμανση της κατανάλωσης και συνακόλουθα να ψαλιδίσει τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Πλήγμα θα υπάρξει και από την άνοδο των εισαγωγών.

To θέμα των μέτρων στήριξης στην ενέργεια και οι ενδεχόμενες φοροελαφρύνσεις που συνδέονται με την καλύτερη πορεία του ΑΕΠ θα αποτελέσουν αντικείμενο και των συζητήσεων που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς την προσεχή εβδομάδα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ