Eurostat: Πόσο συμβάλλουν οι ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος σε Ελλάδα και ΕΕ

Πάνω από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 36% της κατανάλωσης ρεύματος το 2020 παρήχθη από ΑΠΕ, ποσοστό που είναι οριακά μικρότερο σε σχέση με το 37% στην ΕΕ.

Οι ΑΠΕ που κυριαρχούσαν στην ΕΕ ήταν η αιολική και η υδροηλεκτρική με ποσοστά 36% και 33%, αντίστοιχα, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο προερχόταν από την ηλιακή (14%), τα στερεά βιοκαύσιμα (8%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (8%).

Η ηλιακή ενέργεια ήταν αυτή που σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξη καθώς το 2008 αντιστοιχούσε μόλις στο 1% της κατανάλωσης ρεύματος στην ΕΕ.

Η Αυστρία και η Σουηδία έχουν ποσοστά παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ υψηλότερα του70% (78% και 75%, αντίστοιχα), ενώ πολύ υψηλά ήταν και τα αντίστοιχα ποσοστά στη Δανία (65%), την Πορτογαλία (58%), την Κροατία και τη Λετονία (53% και οι δύο).

Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν η Μάλτα (10%), η Ουγγαρία και η Κύπρος (12% και οι δύο), το Λουξεμβούργο (14%) και η Τσεχία (15%).

Υπερκαλύφθηκε ο στόχος για τη συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα

Η Ελλάδα υπερκάλυψε τον στόχο που είχε τεθεί για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, η διείσδυση των ΑΠΕ αυξήθηκε σημαντικά το 2020 και έφθασε το 21,7% από 19,6% το 2019 και έναντι 18% που ήταν ο στόχος της πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην ΕΕ, το μέσο ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε στο 20,1% από 19,9%, πάνω από το 20% που ήταν ο στόχος , ένα «μείζον επίτευγμα και σημαντικό ορόσημο στην πορεία της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050», όπως αναφέρει η Eurostat.

Οι 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ έπιασαν ή υπερκάλυψαν τον στόχο τους για το 2020. Σημειώνεται ότι η οδηγία της ΕΕ για τη χρήση των ΑΠΕ προέβλεπε διαφορετικούς εθνικούς στόχους, ανάλογα με το σημείο εκκίνησης και το δυναμικό για τις ΑΠΕ κάθε χώρας.

Οι χώρες που ξεπέρασαν περισσότερο τους στόχους για το 2020 ήταν η Σουηδία και η Κροατία (κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες και οι δύο) και η Βουλγαρία (κατά 7 π.μ.).

Αντίθετα, η Γαλλία υστέρησε του στόχου της κατά 3,9 π.μ. με τη συμμετοχή των ΑΠΕ να φθάνει στο 19,1%, λίγο χαμηλότερο από το ποσοστό της Γερμανίας (19,3%).

Tη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα είχε η Σουηδία, με ποσοστό 60%, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (44%) και τη Λετονία (42%). 

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν η Μάλτα (11%), το Λουξεμβούργο (12%) και το Βέλγιο (13%).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς