Ρωσοουκρανική «ρουκέτα» στις αγορές: «Πετάει» το πετρέλαιο

Πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και ράλι στα κρατικά ομόλογα καθώς και τις τιμές της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, προκαλεί η κλιμάκωση των κυρώσεων από τη Δύση κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Βαρύ πλήγμα για τη Ρωσία - Δεν άνοιξαν τα χρηματιστήρια

Βαρύ είναι το πλήγμα για τις ρωσικές αγορές καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζάς της να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Η Ρωσία αύξησε τα επιτόκια στο 20% από 9,5%, έκανε υποχρεωτικές τις πωλήσεις συναλλάγματος από τους εξαγωγείς και προσωρινά απαγόρευσε την πώληση χρεογράφων από ξένους κατοίκους. Το χρηματιστήριο της Μόσχας δεν έχει ανοίξει καθώς αναμένεται να διαπιστωθεί πώς θα επηρεάσει η αύξηση του επιτοκίου. Το ρούβλι έκανε βουτιά 28% με το άνοιγμα της αγοράς, ενώ πριν λίγο υποχωρούσε 16,5%. 

Υπάρχει εκτίμηση ότι οι ρωσικές νομισματικές Αρχές θα πρέπει να ρίξουν δολάρια στις αγορές για να κλείσουν τις τρύπες που δημιουργούνται από την εξαίρεση ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το Swift.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έκανε βουτιά 1,4% με τους περισσότερους κλάδους να είναι στο κόκκινο, ενώ και τα futures της Wall Street υποχωρούν τουλάχιστον 1%.

Πάνω από τα 115 ευρώ το φυσικό αέριο - Ράλι 4,5% των τιμών του σιταριού

Οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του σιταριού και του παλλαδίου έκαναν άλμα, με το μπρεντ να αυξάνεται ξανά πάνω από τα 101 δολάρια το βαρέλι εν μέσω φόβων για διαταραχές στην προσφορά του.

 

Τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου Απριλίου στην Ευρώπη (TTF) εκτινάχθηκαν 24% πάνω από τα 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ οι διεθνείς τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι αυξήθηκαν 4,5% και 3,4%, αντίστοιχα.

Αύξηση 2,6% καταγράφει και η τιμή του χαλκού. Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει μεγάλες εξαγωγές δημητριακών και άλλων πρώτων υλών, όπως ο χαλκός και το παλλάδιο.

Ενίσχυση δολαρίου - Πτώση του ευρώ

Η ενίσχυση του δολαρίου, του χρυσού και των κρατικών ομολόγων υπογραμμίζουν τη στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια. Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί 0,8% κάτω από τα 1,12 δολάρια λόγω των ανησυχιών σχετικά με τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια.

Οι νέες κυρώσεις της Δύσης απομονώνουν περαιτέρω τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εμποδίζοντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της. Εξαιρούν, επίσης, ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα μεταφοράς τραπεζικών δεδομένων Swift.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς