Φυσικό αέριο: Νέο άλμα στα 173 ευρώ η μεγαβατώρα - Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην ΕΕ

Νέο άλμα σε στρατοσφαιρικά επίπεδα κάνουν και σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εντείνοντας τον κίνδυνο νέας αύξησης του πληθωρισμού αλλά και ύφεσης στην περιοχή.

Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου (TTF) διαμορφώνονταν στα 172,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 11:20, με άνοδο 5,9% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ενώ νωρίτερα είχαν ξεπεράσει τα 173 ευρώ. 

Η μείωση κατά 60% της ροής αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, σε συνδυασμό με την πυρκαγιά που έθεσε εκτός λειτουργίας στο Τέξας έναν σταθμό εξαγωγής LNG, οδήγησαν στις νέες εξάρσεις των τιμών.

Βασικός μοχλός του πληθωρισμού 

Το φυσικό αέριο είναι πλέον ο βασικός μοχλός του παγκόσμιου πληθωρισμού, με τις αυξήσεις των τιμών του να είναι ακραίες ακόμη και με τα σημερινά στάνταρντ καθώς φθάνουν το 700% στην Ευρώπη από την αρχή του 2021, ωθώντας την στο χείλος της ύφεσης.

Η σημασία του πλέον για τις γεωπολιτικές εξελίξεις ανταγωνίζεται αυτή του πετρελαίου καθώς η προσφορά του είναι περιορισμένη.

H προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών να καλύψουν το κενό από τη μείωση του ρωσικού αερίου έχει οδηγήσει στην αναζήτηση υγροποιημένου αερίου, το οποίο είναι επίσης περιορισμένο, εν όψει του επόμενου χειμώνα.

Το αέριο είναι ό,τι το πετρέλαιο τη δεκαετία του '70

«Είναι η δεκαετία του 1970 για το φυσικό αέριο. Ο κόσμος σκέφτεται τώρα για το αέριο, όπως κάποτε για το πετρέλαιο και είναι πολύ ορατός πλέον ο σημαντικός ρόλος που έχει το αέριο στις μοντέρνες οικονομίες και η ανάγκη για ασφαλείς και διαφοροποιημένες προμήθειες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ερευνητικής εταιρείας ClearView Energy Partners στην Ουάσιγκτον.

Πολλές χώρες στράφηκαν στο αέριο στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασής τους. Μεγάλοι παραγωγοί, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι πλέον μαζί με το Κατάρ οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως, βλέπουν τη ζήτηση να εκτινάσσεται. Πέρυσι, 44 χώρες έκαναν εισαγωγές LNG, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Ωστόσο, το LNG είναι πολύ δυσκολότερο να μεταφερθεί, επειδή πρέπει να υγροποιείται σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Αύξηση τιμών πάνω από 60% από τις αρχές Ιουνίου

Οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη και την Ασία έχουν εκτιναχθεί πάνω από 60% τις τελευταίες εβδομάδες, όπου συνέπεσε η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του σταθμού LNG στο Τέξας με τις μειώσεις των προμηθειών από τη Ρωσία. Ωστόσο, στις ΗΠΑ οι τιμές μειώθηκαν 40% την ίδια περίοδο γιατί η διακοπή λειτουργίας του σταθμού LNG οδήγησε σε μεγαλύτερη προσφορά αερίου στην εγχώρια αγορά. Ακόμη, όμως, και στις ΗΠΑ, όπου το αέριο είναι φθηνότερο, η τιμή του είχε υπερδιπλασιασθεί φέτος πριν το ατύχημα στο Τέξας.

Στροφή για τη χρηματοδότηση επενδύσεων 

Για να καλυφθεί η νέα ζήτηση για LNG, θα πρέπει να γίνουν μεγάλες νέες επενδύσεις ώστε να αυξηθεί αντίστοιχα η προσφορά. Για να γίνει αυτό, η G7 συμφώνησε να κάνει στροφή 180 μοιρών, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση των σχετικών επενδύσεων με δημόσιους πόρους.

Μεγάλες τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, διαμήνυσαν ότι είναι πιο διατεθειμένες τώρα να στηρίξουν επενδύσεις σε φυσικό αέριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Intelligence, οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη μπορεί να καλύψουν το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο έως το 2026, το διπλάσιο από το περσινό ποσοστό, αλλά το ποσοστό αυτό θα απέχει πολύ από τις ποσότητες που πρόσφερε η Ρωσία.

Αυτός είναι και ο λόγος που κλιμακώνονται οι προειδοποιήσεις για την κρίση στις ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω του αερίου.

Καταστροφικές συνέπειες σε αναδυόμενες οικονομίες

Αλλωστε, οι συνέπειες από την έλλειψη του αερίου είναι καταστροφικές για ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες αναγκάζονται να ανταγωνίζονται με πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, για φορτία LNG.

Στο Πακιστάν, το οποίο οικοδόμησε το ενεργειακό σύστημά του στο φθηνό LNG, γίνονται προγραμματισμένα μπλακ άουτ στο ρεύμα που βυθίζουν ολόκληρες περιοχές στο σκοτάδι. Εμπορικά κέντρα και εργοστάσια στις μεγάλες πόλεις πρέπει να κλείνουν νωρίς και οι δημόσιοι λειτουργοί εργάζονται λιγότερες ώρες.

Η Ταϊλάνδη μειώνει τις εισαγωγές LNG λόγω των υψηλών τιμών, θέτοντας πιθανόν τη χώρα στον κίνδυνο έλλειψης καυσίμων.

Η Μιανμάρ σταμάτησε όλες τις εισαγωγές LNG στα τέλη του 2021, όταν άρχισε το ράλι των τιμών, ενώ τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν μειώσει επίσης τις εισαγωγές.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς