Scope Ratings: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές

Η διατήρηση της στήριξης στην Ελλάδα από τους νομισματικούς και δημοσιονομικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δώσει πιθανόν επιχείρημα για αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ), αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope.

Σε έκθεσή του, ο οίκος σημειώνει ότι στις 2 Δεκεμβρίου ήταν ο πρώτος που θεώρησε θετικές τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου ΒΒ+, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητα για την αναβάθμισή του στην επενδυτική βαθμίδα.

Η ενισχυμένη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών – κάτι που η Scope αναμένει να διατηρηθεί και μετά τις τρέχουσες κρίσεις – «πιθανόν να είναι επιχείρημα για μία αξιολόγηση (της Ελλάδας) στην κατηγορία ΒΒΒ, αν η αναφερθείσα στήριξη για την Ελλάδα συνεχισθεί και μετά τις εκλογές του 2023 και την κρίση της Covid – 19», αναφέρει ο οίκος, ο οποίος δεν είναι μεταξύ των τεσσάρων που λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, ο Scope θεωρεί ότι, όσο η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αγορές σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων, παρέχοντας το αναγκαίο χρηματοπιστωτικό δίχτυ ασφαλείας.

Προβλέπει ανάπτυξη 1,1% και πληθωρισμό 5,8% το 2023

Ο οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 1,1% το 2023 μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3% το 2021 και κατά 6%, όπως εκτιμάται για φέτος.  Για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη 1,5% και 1,4% για την περίοδο 2025-27.

Για τον πληθωρισμό αναμένει να διαμορφωθεί στο 5,8% το 2023 σε μέσα επίπεδα από 9,5% φέτος.

Το ελληνικό αξιόχρεο στηρίζεται από την πτωτική πορεία του χρέους, με τη βασική ανάλυση του οίκου να δείχνει ότι θα μειωθεί στο 169,3% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 147% το 2027.

Ωστόσο, σημειώνει ο Scope, η προοπτική για το αξιόχρεο το επόμενο έτος εξακολουθεί να περιορίζεται από τους εξής παράγοντες:

  • Το υψηλό δημόσιο χρέος,
  • Τις ευπάθειες του τραπεζικού συστήματος παρά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων,
  • Διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες και
  • Τις βεβαιότητες για τις εκλογές του 2023 καθώς κάθε μετεκλογική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής θα μπορούσε να αυξήσει τον χρηματοπιστωτικό κίνδυνο.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς