Λαγκάρντ: Καμπανάκι για κινδύνους στην οικονομία από την πανδημία

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας στη Φραγκφούρτη. Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι αναμένεται και νέα πτώση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του έτους, παρά την οικονομική ανάκαμψη του γ΄ τριμήνου που ήταν ισχυρότερη του αναμενόμενου.

Η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε μεν ενθαρρυντικές τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων, υπογράμμισε όμως τους σοβαρούς κινδύνους στη δημόσια υγεία, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, απο τη συνέχιση της πανδημίας

«Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων και τα νέα μέτρα περιορισμού έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί το δ' τρίμηνο. Αν και η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου συνεχίζει να αντέχει, ο κλάδος των υπηρεσιών έχει πληγεί σημαντικά από την αύξηση των κρουσμάτων και τους νέους περιορισμούς στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την κινητικότητα", είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Αναφορικά με την επέκταση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας, που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χάρη στα εμβόλια ένα μέρος της ευρωζώνης θα έχει πετύχει ανοσία της αγέλης μέχρι το τέλος του 2021, με αποτέλεσμα την επανεκκίνηση της οικονομίας. 

Για την απόφαση να αυξηθεί το πρόγραμμα κατά 500 δισ. ευρώ, τόνισε ότι στόχος ήταν να διατηρηθούν οι ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες εν μέσω της πανδημίας. 

«Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες με αγορές που δεν θα εξαντλούν τους πόρους του PEPP, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των πόρων», συμπλήρωσε η κ. Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «αντίστοιχα, οι πόροι θα μπορούν να προσαρμοστούν αναλόγως, εάν χρειαστεί, για να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ώστε να αντιμετωπίσουμε το αρνητικό σοκ από την πανδημία».

Παρουσιάζοντας τις τελευταιές εκτιμήσεις της ΕΚΤ για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ετήσιο ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7,3% το 2020 για να περάσει σε ανοδικό έδαφος το 2021 με ανάπτυξη 3,9%, ανάπτυξη 4,2% το 2022 και 2,1% το 2023. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί σε 0,2% το 2020, 1,0% το 2021, 1,1% το 2022 και 1,4% το 2023. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς