Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι περισσότεροι Έλληνες για το μέλλον της ΕΕ

Απαισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ εμφανίζεται το 53% των Ελλήνων, σύμφωνα με τη νέα χειμερινή έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωβαρόμετρο, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των «27» κρατών μελών και πολύ πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο που διαμορφώνεται μόλις στο 35%!

Συγκεκριμένα, το 53% των Ελλήνων δηλώνει πολύ ή αρκετά απαισιόδοξο για το μέλλον της Ένωσης, έναντι ενός 45% που δηλώνει αισιόδοξο. Πρόκειται για ποσοστό λίγο καλύτερο από τα αποτελέσματα που καταγράφονται στη Γαλλία, όπου η αντίστοιχη αναλογία είναι στο 50% έναντι 46%. Για το σύνολο της ΕΕ ο μέσος όρος εμφανίζει το 35% του ευρωπαϊκού κοινού να «βλέπει» με απαισιοδοξία το μέλλον του μπλοκ και το 62% να είναι αισιόδοξο. Πρόκειται για ένα ποσοστό κατά τρεις μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, το περασμένο καλοκαίρι.  

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο

Αναλόγως, το 47% της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης τείνει να εμπιστεύεται την ΕΕ και το 32% τις εθνικές κυβερνήσεις. Το 45% των Ευρωπαίων έχει μια θετική εικόνα για την ΕΕ, το 36% έχει ουδέτερη άποψη και το 18% αρνητική.

Πληθωρισμός και ακρίβεια

Με την περιοχή να βρίσκεται υπό τη βαριά σκιά του πολέμου και των συνεπειών που επέφερε, είναι λογικό πως ο υψηλός πληθωρισμός και η εκτόξευση του κόστους ζωής είναι στα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν του Ευρωπαίους, σε ποσοστό 32%, ενώ ακολουθεί σε ποσοστό 28% η διεθνής κατάσταση και έπεται σε ποσοστό 26% η διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας.

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο

Πάντως η αντίληψη του κοινού για την εικόνα που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει αλλάξει από το περασμένο καλοκαίρι, με το 40% θα θεωρεί πως είναι «καλή» και το 51% «κακή». Επίσης είναι ενθαρρυντικό πως οι πολίτες της Ένωσης διατηρούν την υποστήριξη τους στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, με το 71% να εξακολουθεί να στηρίζει το ευρώ και το 79% να στηρίζει την Ευρωζώνη.

Τουλάχιστον δε, οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ήτοι το 54% θεωρεί πως τα μέτρα στήριξης του πακέτου του NextGenerationEU θα είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της εποχής, ενώ το 63% θεωρεί πως οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο

Στήριξη προς την Ουκρανία

Η έκθεση ασχολείται και με την καταγραφή της αντίδρασης των πολιτών της Ευρώπης στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη μεγάλη πλειοψηφία να εκφράζει αλληλεγγύη στην Ουκρανία και να στηρίζει με θέρμη τη στήριξη της ΕΕ προς τη χώρα.

Έτσι, το 91% συμφωνεί με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και το 88% τάσσεται υπέρ της υποδοχής από τα ευρωπαϊκά κράτη των εκτοπισμένων από τον πόλεμο. Αντιστοίχως ένα 74% τάσσεται υπέρ των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Είναι επίσης σημαντικό πως το 65% στηρίζει την χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια της αγοράς στρατιωτικού οπλισμού που θα διοχετευτεί στην Ουκρανία.

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο

Ο πόλεμος, εξάλλου, επανάφερε στο προσκήνιο την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής αμυντικής πολιτικής από την ΕΕ και το 77% των Ευρωπαίων πολιτών στηρίζει την προοπτική αυτή, με μόλις ένα 16% να είναι αρνητικό. Μάλιστα, το 69% πιστεύει ότι η ΕΕ χρειάζεται να ενισχύσει τη δυνατότητα της να παράγει η ίδια στρατιωτικό εξοπλισμό.

Έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ενίσχυση της στήριξης της κοινής γνώμης προς την ενεργειακή μετάβαση της Ένωσης, υπό τα νέα δεδομένα που έφερε ο πόλεμος. Έτσι, το 84% συμφωνεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την εξάρτηση της από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σε ποσοστό 86% θεωρεί πως η περιοχή θα πρέπει να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.   

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο

Το 82% συμφωνεί πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να προμηθεύονται από κοινού την ενέργεια που χρειάζεται, ώστε να διασφαλίσουν και καλύτερες τιμές, ενώ το 81% δηλώνει πως ευθυγραμμίστηκε με τις εκκλήσεις για τη μείωση της ατομικής κατανάλωσης για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της περιοχής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς