ΕΚΤ: Μόνο με επιτάχυνση της πράσινης ανάπτυξης θα συγκρατηθεί το κόστος για οικονομία και τράπεζες

Το κόστος για την οικονομία και τις τράπεζες της Ευρωζώνης θα είναι πολύ υψηλότερο αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός της πράσινης μετάβασης και αυτό καθιστά αναγκαία την επιτάχυνσή της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του νέου stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κλιματική αλλαγή.

«Χρειαζόμαστε πιο αποφασιστικές πολιτικές για να διασφαλίσουμε την ταχύτερη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Εάν κινηθούμε με τον σημερινό ρυθμό, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι και το κόστος για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη να επιταχύνουμε στον δρόμο του Παρισιού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Τα τρία σενάρια

Το stress test αναλύει την ανθεκτικότητα εταιρειών, νοικοκυριών και τραπεζών με βάση τρία μεταβατικά σενάρια, τα οποία διαφοροποιούνται όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τη φιλοδοξία τους:

  1. Μία «επιταχυνόμενη μετάβαση», η οποία φέρνει μπροστά τις πράσινες πολιτικές και επενδύσεις, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών αερίων το 2030 σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού
  2. Μία «μετάβαση με καθυστερημένη ώθηση», η οποία συνεχίσει στο σημερινό δρόμο χωρίς να επιταχύνει έως το 2026, αλλά επιτυγχάνει τους στόχους του Παρισιού το 2023 και
  3. Μία «καθυστερημένη μετάβαση», η οποία ξεκινά επίσης το 2026 αλλά δεν είναι αρκετά φιλόδοξη για να επιτύχει τους στόχους έως το 2030

Επενδύσεις 3 τρισ. ευρώ έως το 2030

Στην επιταχυνόμενη μετάβαση, οι πράσινες επενδύσεις των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης αυξάνονται στα 2 τρις. ευρώ έως το 2025, ενώ στα άλλα δύο σενάρια θα φθάνουν μόνο στα 500 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές πράσινες επενδύσεις έως το 2030 φθάνουν τα 3 τρις. ευρώ στο πρώτο και το δεύτερο σενάριο.

Διπλάσιος πιστωτικός κίνδυνος για τις τράπεζες

Στο δεύτερο σενάριο, της καθυστερημένης ώθησης, οι τράπεζες θα πρέπει να αναμένουν μία αύξηση του πιστωτικού κινδύνου τους πάνω από 100% το 2030 σε σχέση με το 2022, ενώ στην περίπτωση της επιταχυμένης μετάβασης η αύξηση θα ήταν μόνο 60%.

Επιπλέον, η καθυστέρηση της μετάβασης και η μη ανάληψη καμίας δράσης, θα οδηγεί σε όλο και υψηλότερο κόστος μακροπρόθεσμα. Αν και θα προβλέπονται λιγότερες επενδύσεις συνολικά, η μη επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων θα μεγεθύνει σημαντικά τον αντίκτυπο του φυσικού κινδύνου στην οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς