Το παράδοξο του ευρώ: Πώς αυξήθηκαν τα μετρητά στην εποχή της πανδημίας

Λύση στο «παράδοξο» της μεγάλης αύξησης των μετρητών στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, παρά την εκτίναξη των ανέπαφων πληρωμών και της χρήσης καρτών που επιταχύνθηκε από την πανδημία, δίνει μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η μελέτη, με τίτλο: «Το παράδοξο των χαρτονομισμάτων: κατανοώντας τη ζήτηση για μετρητά πέρα από τη χρήση τους για συναλλαγές», αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών αποθηκεύεται από τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Στο τέλος του 2020 η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων είχε αυξηθεί  11% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και κυκλοφορούσαν χαρτονομίσματα ευρώ αξίας 1,7 τρισ. ευρώ, ενώ την περασμένη δεκαετία η αξία των μετρητών είχε σχεδόν διπλασιασθεί.

Ωστόσο, τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι μόνο το ένα πέμπτο του ποσού αυτού χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με έρευνες, το 30-50% βρίσκεται εκτός της Ευρωζώνης, όπως σε αναπτυσσόμενες οικονομίες με υπανάπτυκτες υποδομές πληρωμών και έλλειψη αξιόπιστων αποταμιευτικών επιλογών.

Ο υπόλοιπος όγκος των χαρτονομισμάτων, πιθανόν έως και το 50% με βάση την αξία τους, αποθηκεύεται σε φυσική μορφή από νοικοκυριά, εταιρείες και τράπεζες. Σύμφωνα με έρευνα, το ένα τρίτο των νοικοκυριών της Ευρωζώνης κρατούσαν το 2019 μετρητά στο σπίτι τους, κυρίως μικρά ποσά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και πάνω από 10.000 ευρώ.  

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς