Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Κώτσηρας: Θα έρθουν φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη – Στόχος η σταθερότητα και η ανάπτυξη

Γιώργος Κώτσηρας
Πηγή: Eurokinissi

Ευχάριστα νέα για τη μεσαία τάξη προανήγγειλε η κυβέρνηση, τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν το Φθινόπωρο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οι εξαγγελίες θα αφορούν κυρίως τον τομέα της φορολογίας και αναμένονται να αποτελέσουν μέτρο στήριξης για τους πολίτες, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι κάθε διαθέσιμο πλεόνασμα να επιστρέφει στην κοινωνία, δίνοντας έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την απλοποίηση των διαδικασιών και τη συνολική αναμόρφωση της φορολογίας.

Στο 13ο Thessaloniki Tax Forum, σε συζήτηση με τον πρόεδρο της φορολογικής επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ιωάννη Σταυρόπουλο, ο κ. Κώτσηρας τόνισε πως η φορολογική πολιτική πρέπει να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σταθερότητα, καινοτομία και κοινωνική αποδοτικότητα στη φορολογική πολιτική

Παρουσιάζοντας το όραμα και τις στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής και θέτοντας στο επίκεντρο τη σταθερότητα, την καινοτομία και την κοινωνική αποδοτικότητα, ο κ. Κώτσηρας μίλησε για μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση που δεν περιορίζεται στη δημοσιονομική διαχείριση, αλλά επεκτείνεται στην κοινωνική ισότητα, την καινοτομία, το περιβάλλον και τη δικαιοσύνη» και τόνισε ότι στόχος είναι «με ρεαλισμό τίθενται οι βάσεις για έναν πιο φιλικό και σταθερό φορολογικό χάρτη, ικανό να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Λέγοντας ότι η φορολογία δεν είναι ένα στατικό πεδίο, αλλά ένας δυναμικός τομέας που συνδέεται άμεσα με την οικονομία, την κοινωνία και τις ανάγκες της αγοράς, ο ίδιος είπε ότι «η χώρα μας, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, έχει εισέλθει σε ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Το δημόσιο χρέος μειώνεται, η ανεργία -ιδίως των νέων- έχει περιοριστεί σημαντικά, και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποδίδει καρπούς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της σταθερότητας του νομοθετικού πλαισίου ως δείγμα πολιτικής κουλτούρας και εργαλείο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι «η νομοθέτηση για την έγκαιρη υποβολή φορολογικών δηλώσεων αποτέλεσε ένα ουσιαστικό βήμα, το οποίο εξασφάλισε σαφή χρονοδιαγράμματα και ενίσχυσε την προβλεψιμότητα για φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Αυτά είναι σημάδια ασφάλειας δικαίου και θεσμικής συνέπειας», τόνισε.

Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι η σταθερή εφαρμογή μέτρων χωρίς διαρκείς παρατάσεις βελτιώνει τη φορολογική συμμόρφωση, περιορίζει τη γραφειοκρατία και βοηθά στη μακροπρόθεσμη ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Ψηφιοποίηση, καινοτομία και πράσινη φορολογία στο επίκεντρο

Όπως ο ίδιος είπε, ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση του φορολογικού περιβάλλοντος και χαρακτηριστικά τόνισε ότι «η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είχε απτό αποτέλεσμα - έσοδα αυξημένα κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ και αποκάλυψη συναλλαγών ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Δεν πρόκειται μόνο για τεχνολογική πρόοδο, αλλά για ενίσχυση της διαφάνειας και της φορολογικής δικαιοσύνης».

Η ψηφιοποίηση, όπως σημείωσε, δεν είναι απλώς ένα τεχνικό εγχείρημα, αλλά ένα εργαλείο που ενισχύει τη φορολογική συνείδηση, διευκολύνει τους πολίτες και χτίζει μια πιο λειτουργική σχέση με το κράτος.

Σε σχετική ερώτηση για τη συμβολή της φορολογίας στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε πως η φορολογική πολιτική δεν είναι μόνο εισπρακτικός μηχανισμός. «Η φορολογία μπορεί να γίνει εργαλείο κατεύθυνσης των επενδύσεων και τόνωσης της καινοτομίας. Ο νόμος 5162/2024 προσφέρει ουσιαστικά κίνητρα σε επενδύσεις και σε όσους επιστρέφουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε, αλλά και να επαναπατρίσουμε, το ανθρώπινο κεφάλαιο που έφυγε στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε.

Για τη σύνδεση της φορολογίας με την περιβαλλοντική πολιτική, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα και το υπουργείο Οικονομικών και στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε το νέο εργαλείο μακροοικονομικής αξιολόγησης περιβαλλοντικών πολιτικών που υιοθετήθηκε μετά από σχετική πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η πράσινη φορολογία είναι κρίσιμη, αλλά απαιτεί ισορροπία. Χρειάζονται πολιτικές που να στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να φρενάρουν την οικονομική πρόοδο. Για αυτό και κάθε παρέμβαση πρέπει να αξιολογείται τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δικαιοσύνη και εναλλακτικοί μηχανισμοί επίλυσης φορολογικών διαφορών

Επιβεβαιώνοντας τη στήριξή του σε θεσμούς, όπως η φορολογική διαιτησία και η διαμεσολάβηση, σε συνεργασία με το νομικό συμβούλιο του κράτους, ο ίδιος σημείωσε ότι «χωρίς ταχεία και ποιοτική δικαιοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει φορολογική εμπιστοσύνη. Οι εναλλακτικοί μηχανισμοί είναι κρίσιμοι για να περιοριστεί ο φόρτος στα διοικητικά δικαστήρια και να επιλυθούν φορολογικές διαφορές πιο αποτελεσματικά».

Επιτακτική ανάγκη η διοργάνωση εκδηλώσεων σαν το Thessaloniki Tax Forum

Τη θέση του ότι είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο και συνέργειες σε μια εποχή που οι φορολογικές πολιτικές καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοσιονομική σταθερότητα, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, στη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του στο σημερινό 13ο Thessaloniki Tax Forum.

Όπως είπε, η διοργάνωση αποτελεί έναν θεσμό που επί 13 συναπτά έτη ανταποκρίνεται ακριβώς στην προαναφερόμενη ανάγκη, λειτουργώντας ως πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε απλώς τόπος φιλοξενίας συνεδρίων - υπήρξε σημείο συνάντησης ιδεών, ζυμώσεων και προτάσεων, ο ίδιος τόνισε ότι θέματα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, η ενίσχυση των επενδυτικών κινήτρων και η διεθνής φορολογική συμμόρφωση έχουν αναλυθεί, τεκμηριωθεί και αποτυπωθεί σε πρακτικές λύσεις.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι το Forum δεν περιορίζεται στην παράθεση γνώσεων, αλλά αποτελεί ένα εργαστήριο πολιτικής και προτάσεων, με τη «φωνή της αγοράς να συναντά τη φωνή της πολιτείας και όχι σε λογική αντιπαράθεσης, αλλά σύνθεσης και συνεργασίας», τόνισε.

Οι επιχειρήσεις, οι θεσμικοί φορείς και οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν καθημερινά σημαντικές προκλήσεις και όπως εξήγησε ο ίδιος, ο ρόλος του Forum είναι να αναδείξει αυτές τις δυσκολίες και να συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση ενός δικαιότερου, αποτελεσματικότερου και λειτουργικού φορολογικού πλαισίου.

Αποχώρηση Μπακατσέλου με μηνύματα ουσίας

Για τελευταία φορά στάθηκε στο βήμα του Thessaloniki Tax Forum ως πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο επικεφαλής του, Νικόλαος Μπακατσέλος, όπως ο ίδιος επισήμανε και λέγοντας ότι η εκτίμησή του για τη διοργάνωση είναι βαθιά, τόνισε ότι αποτελεί ένα σταθερό σημείο συνάντησης για την οικονομική και φορολογική κοινότητα και στον θεσμό πια ενσαρκώνονται οι αξίες του διαλόγου, της συνέχειας και της τεκμηριωμένης πρότασης.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι στη διάρκεια των χρόνων διεξαγωγής του Forum ο ίδιος έμαθε πολλά για τη φορολογία ως μηχανισμό ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και υγιούς ανταγωνισμού και όχι «ως μέσο επιβολής, αλλά ως εργαλείο προόδου», σημείωσε εμφατικά.

Επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι ο ιδανικός τόπος για έναν τέτοιο διάλογο και λέγοντας ότι το Thessaloniki Tax Forum έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και στρατηγικών για τη φορολογία και τη διοίκηση, ο ίδιος ανέλυσε το που εστιάζει η φετινή διοργάνωση.

Τεχνητή νοημοσύνη και φορολογία

Όπως είπε, τα ζητήματα που τίθενται είναι κρίσιμα και αφορούν την επίδραση των νέων πολιτικών διοίκησης στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και τη θέση της Ελλάδας και της Ευρώπης σε αυτή τη νέα ισορροπία, τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών εργαλείων στη φορολογική διοίκηση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία είναι όχι μόνο οικονομική αναγκαιότητα, αλλά και ηθική υποχρέωση για μια πιο συνεκτική και δίκαιη κοινωνία.

Παράλληλα, κατά τον ίδιο η φετινή διοργάνωση εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον – από τις συγχωνεύσεις και τις προληπτικές ρυθμίσεις έως την ομολογιακή φορολόγηση και στις διεθνείς φορολογικές εξελίξεις και τάσεις «που απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και προσαρμογή», υπογράμμισε.

Ο κ. Μπακατσέλος επισήμανε ότι η φορολογία δεν είναι τεχνική λεπτομέρεια, αλλά «ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και το μέσο με το οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο δίκαιο, αποτελεσματικό και αναπτυξιακό μοντέλο», σημείωσε.

Καταλήγοντας ο ίδιος έκλεισε εκφράζοντας τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του για την ποιότητα του διαλόγου και την προσήλωση στην πρόοδο που επιτυγχάνονται σε όλες τις σχετικές διοργανώσεις και τόνισε ότι «η διοργάνωση πρέπει να συνεχίσει – να εμπνέει, να πρωτοπορεί, να δείχνει το δρόμο για μια φορολογική πολιτική με περιεχόμενο και προοπτική».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ