Τράπεζες: Βουτιά των κόκκινων δανείων στο δεύτερο τρίμηνο και μείωση των κεφαλαίων τους

Ολοταχώς προς μονοψήφιο ποσοστό κινούνται τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών, μία εξέλιξη όμως που συνοδεύεται από τη μείωση των κεφαλαιακών δεικτών και την αύξηση των ζημιών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των ελληνικών τραπεζών συνέχισε την πτωτική πορεία του και στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, υποχωρώντας στο 16,2% από 26,1% στο πρώτο τρίμηνο και 30,9% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν σχεδόν στο μισό.

Η μείωση των κόκκινων δανείων, που προωθείται κυρίως στο πλαίσιο του «Ηρακλή» είχε κεφαλαιακό κόστος, με τον βασικό δείκτη κεφαλαίων τους (Common Equity Tier 1) να υποχωρεί στο 12,5% από 13,6% στο πρώτο τρίμηνο και 14,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Σημαντική ήταν στο δεύτερο τρίμηνο η διεύρυνση των ζημιών των τραπεζών, που έφθασαν στο 16,7% του μετοχικού κεφαλαίου τους από 0,3% στο πρώτο τρίμηνο και 3,3% πριν από ένα χρόνο.

Η δραστηριότητα των τραπεζών στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε σημαντικά, με το συνολικό ενεργητικό τους να αυξάνεται στα 303,9 δισ. ευρώ από 296,3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και 278,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Οι εξελίξεις στις τράπεζες της ΕΕ

Στο σύνολο της ΕΕ, το ενεργητικό των τραπεζών αυξήθηκε 2,5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 30,6 τρισ. ευρώ.

Το ποσοστό των NPL υποχώρησε περαιτέρω στο 2,3%, ενώ ο κεφαλαιακός δείκτης τους διαμορφώθηκε στο 15,8% και η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους στο 3,6%.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε τον χαμηλότερο κεφαλαιακό δείκτη στην ΕΕ, ενώ ήταν το μόνο που κατέγραψε ζημιές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς