Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννης Στουρνάρας: Το χρονοδιάγραμμα για συγχώνευση Attica bank - Παγκρήτια και το δεύτερο placement της ΕΤΕ

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

To χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης Αttica BankΠαγκρήτιας και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που «κλειδώνει» τον Σεπτέμβριο αλλά και του placement της Εθνικής Τράπεζας έδωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εγγυήσεις του «Ηρακλή 3» να μην επαρκούν και να αυξηθούν από τα 2 δις ευρώ στο 2,5 - 2,6 δις ευρώ.

Ωστόσο ενδεχόμενη αύξηση των κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος θα πρέπει να έχει την έγκριση των Βρυξελλών (DG Comp) μετά αίτημα που θα υποβάλλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Καθαρή τράπεζα

Η Attica Bank και η Παγκρήτια είναι εν αναμονή της αξιολόγησης της DBRS αναφορικά με τα στοιχεία που αφορούν στα δάνεια ώστε στη συνέχεια να καταθέσουν αίτημα, η κάθε μια ξεχωριστά, για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3». 

Στην συνέχεια η ΤτΕ θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο συγχώνευσης των δύο τραπεζών και θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Σεπτέμβριο. Η Attica Bank, όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, θα είναι μια καθαρή τράπεζα, χωρίς «κόκκινα» δάνεια και αναβαλλόμενο φόρο (DTC).

Σε συνέντευξη του στο mononews.gr, ερωτηθείς αν μετατίθεται για αργότερα το placement του 18% της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι «σαφώς και θα προηγηθεί η συγχώνευση της Attica με την Παγκρήτια (…) με ασφάλεια λέω ότι η ΑΜΚ θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου και το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα ολοκληρωθεί το placement της Εθνικής».

Η δεύτερη αποεπένδυση ΤΧΣ από Εθνική Τράπεζα

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, είχε αναφέρει ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους με τη διάθεση του 18% της ΕΤΕ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σενάριο διάθεσης του 18% (ενδεχομένως μέρους αυτού) εντός του καλοκαιριού – και σε κάθε περίπτωση μετά τα μέσα Μαΐου, δηλαδή μετά την παρέλευση 6 μηνών από τη διάθεση του 22% τον περασμένο Νοέμβριου, όπως προβλέπει ο νόμος – παραμένει στο τραπέζι, μετά και την επιτυχημένη διάθεση του 27% της Πειραιώς.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οριστικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης από την Εθνική Τράπεζα δεν έχουν ληφθεί από πλευράς του Δημοσίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ