Τσίπρας: Οι 4 επιδιώξεις της σημερινής ομιλίας του στη Βουλή

Καλά προετοιμασμένος, όπως πάντοτε, και έτοιμος να προωθήσει τις στρατηγικές του επιδιώξεις αλλά και να αμβλύνει τις αντίστοιχες του πρωθυπουργού εμφανίστηκε στη σημερινή συζήτηση για τη διαχείριση της πανδημίας στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τόσο η πρώτη παρουσία του στο βήμα, όσο και η δευτερολογία του, ανέδειξε τέσσερις κεντρικές επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή κοινοβουλευτική μάχη, τις οποίες κατάφερε να επιτύχει:

Η πρώτη επιδίωξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν να μην πέσει στην παγίδα Μητσοτάκη, δηλαδή να μην θεωρηθεί ότι κάνει στείρα αντιπαράθεση πάνω σε ένα κρίσιμο πρόβλημα, που έχει φέρει τα πάνω- κάτω στην κοινωνία και έχει θέσει όλους τους πολίτες σε δεινή δοκιμασία. Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε το πρώτο κομμάτι της πρωτολογίας του για να αποδείξει ότι δεν κάνει κριτική για την κριτική: Επανέλαβε ότι «ζούμε μια έκτακτη συνθήκη, μια δραματική συνθήκη», είπε καθαρά ότι «δεν χρειάζεται στείρα αντιπαράθεση», αναφέρθηκε στο σύνολο της αντιπολίτευσης που εδώ επιχείρησε να εκφράσει, όταν είπε ότι «όλοι εδώ μέσα έχουμε επιδείξει ενσυναίσθηση» και τόνισε επανειλημμένως ότι είναι εδώ για να συμβάλλει στην «ψύχραιμη αναζήτηση λύσεων, έστω και στο και πέντε». Όλη, δε, την τοποθέτησή του διαπερνούσε η αντίληψη «να βρούμε λύσεις που αποδίδουν, από κοινού».

Ο δεύτερος στόχος του κ. Τσίπρα ήταν να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των πραγμάτων, δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και συνεπώς, να αναδείξει τις μεγάλες της ευθύνες. «Ήλθατε εδώ να παρουσιάσετε ένα success story» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό την ώρα που «η χώρα χρειάζεται μια νότα αισιοδοξίας» την οποία, όμως, σύμφωνα με τον αρχηγό της αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει: «Λέτε τα ίδια με πέρυσι. Σαν να μην καταλαβαίνετε τι γίνεται γύρω σας. Όταν είχαμε 600 νεκρούς λέγατε τα ίδια που λέτε και τώρα, που έχουμε 8.000 νεκρούς» είπε ο κ. Τσίπρας για αυτό που περιέγραψε ως «ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη». Στρατηγική επιδίωξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να ταυτίσει στη λαϊκή συνείδηση, την οξύτητα του τρίτου κύματος της πανδημίας και την κόπωση της κοινωνίας με τις κυβερνητικές ευθύνες.

Η τρίτη επιδίωξη Τσίπρα, όπως προκύπτει από τις δυο ομιλίες του, ήταν να φανεί ότι ο ίδιος εκφράζει τον μέσο πολίτη. Αρκετές φορές επανέλαβε στη διάρκεια των αγορεύσεών του «ο μέσος πολίτης υποφέρει», «οι πολίτες απαιτούν να υπάρχει εμπιστοσύνη στην πολιτική» κλπ. Είναι σταθερή επιδίωξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίσει εαυτόν ως τον εκφραστή των πολιτών που δεν έχουν άλλη φωνή, αλλά πιέζονται και αδικούνται από την κυβερνητική πολιτική. Αυτή την επιδίωξη υπηρέτησε και σήμερα με την επαναλαμβανόμενη ερώτησή του «ποια εμπιστοσύνη;» να έχουν οι πολίτες στην κυβέρνηση;

Τέλος, ο τέταρτος στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν να «κτίσει» πάνω στη σταθερή επιχειρηματολογία του ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, δηλαδή να θυμίσει στους πολίτες για ποιους λόγους κατηγορεί την κυβέρνηση: Έτσι, αναφέρθηκε στο παράλογο του να πηγαίνει η χώρα σε λοκντάουν με 1.000 κρούσματα και να πηγαίνει σε άνοιγμα με 4.000 κρούσματα, επανέλαβε ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι ελλιπής, επισήμανε αστοχίες στην εκστρατεία εμβολιασμού και μεροληψία υπέρ κομματικών στελεχών της ΝΔ, ανέδειξε την αποτυχία στην πράξη των λεγόμενων «έξυπνων μέτρων» της κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε για μια ακόμα φορά τις προτάσεις του για μαζικά μοριακά τεστς και για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Η νέα αναφορά του ήταν η αναγνώριση ως θετικού του μέτρου στήριξης της εστίασης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε προτείνει πολύ νωρίτερα.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των λεγόμενων essential workers, όσων δηλαδή εργάζονται σε κρίσιμους για τη μετάδοση του ιού τομείς της αγοράς, όπως των εργαζόμενων σε super markets, ες εμπορικά καταστήματα, τους εκπαιδευτικούς κλπ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς