Τι απαντά η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το τραπεζικό σύστημα

Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και όχι μόνο) εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο των τραπεζών και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αιχμές της κριτικής αυτής είναι η πορεία των κόκκινων δανείων και οι εξελίξεις περί την Τράπεζα Πειραιώς.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η κριτική της Κουμουνδούρου είναι ανεδαφική καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εκπεφρασμένη στρατηγική ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, που εξελίσσεται γύρω από τρεις άξονες:

  • Την όσο το δυνατόν καλύτερη και πληρέστερη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων,
  • την παράταση του «Ηρακλή» για άλλους 18 μήνες και
  • την αναμόρφωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για το τελευταίο, πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε η αναμόρφωση του σχετικού νόμου, με αποτέλεσμα το Ταμείο να αποκτήσει την αναγκαία θεσμική ευελιξία, αλλά και τη δυνατότητα να υποστηρίξει τη συμμετοχή του σε περίπτωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση, λένε οι ίδιες πηγές, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ικανότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (όπου συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να ξεπεράσει τα εμπόδια του παρελθόντος και κάθε πιστωτικό ίδρυμα να αναπτύξει τις πολιτικές του.

Απορία με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την απορία τους, μετά την πολιτική του συγκεκριμένου κόμματος έναντι των τραπεζών, ως κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν «εγκληματική» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, που οδήγησε «στο τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο». Συγκεκριμένα επικαλούνται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι συνολικές καταθέσεις και τα repos στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, αυξήθηκαν με ραγδαίο ρυθμό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ η αξία των τραπεζικών μετοχών που κατείχε το δημόσιο μειώθηκε κατά 80%, την ώρα που η χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος γινόταν σχεδόν αποκλειστικά από τον μηχανισμό ρευστότητας της Ευρώπης (ELA). Θυμίζουν, επίσης την τρίτη «αχρείαστη» ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποιος μιλάει για την Πειραιώς...»

«Ποιοι διαμαρτύρονται για την Τράπεζα Πειραιώς;», αναρωτιόταν στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου με θεσμική ιδιότητα. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις (2013 και 2014) έγιναν με τιμή μετοχής 1,7 ευρώ, ενώ η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, μετά από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε με τιμή μετοχής 0,03 ευρώ. Καταλαβαίνουν οι πάντες ότι το κόστος για τους παλαιούς επενδυτές, μεγάλους και μικρούς, ήταν τεράστιο».

Οι ίδιες πηγές έλεγαν στο imerisia.gr ότι πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει δημόσια την αυτοκριτική του για όλα αυτά, καθώς και για το ότι «κατάφερε να εκμηδενίσει την αξία των μετοχών που διακρατούσε το ΤΧΣ, δηλαδή σαν να λέμε των μετοχών που κατείχαν οι φορολογούμενοι Έλληνες, καθώς στο τέλος του 2015 η αξία τους είχε κατρακυλήσει στα 2,4 δισ. ευρώ από 11,6 δισ. ευρώ, που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Ας μας εξηγήσει, λοιπόν, πρώτα τη δική του πολιτική και μετά να συζητήσουμε για ό,τι άλλο».

Ο συνομιλητής μας κατέληξε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται με τεκμηριωμένο τρόπο την πολιτική της στον τραπεζικό τομέα, αλλά θεωρεί πρόκληση να ασκεί παρόμοια κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ, με το συγκεκριμένο κυβερνητικό παρελθόν. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς