Ανδρέας Λοβέρδος: Διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό

Τη φιλοδοξία του όχι μόνο να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αλλά να αλλάξει και τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ανέδειξε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοινώνοντας επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ- και την επαναφορά του ιστορικού τίτλου του κόμματος. 

Της επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, προηγήθηκε εντατική προετοιμασία μηνών από τον ίδιο τον βουλευτή και πρώην υπουργό και το επιτελείο του, με επαφές σε όλη την Ελλάδα και άντληση θέσεων κι επιχειρημάτων από την πολιτική βάση της ελληνικής κεντροαριστεράς. Υπό τους ήχους του κλασικού ΠΑΣΟΚικού τραγουδιού, του γνωστού Carmina Burana, ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε τις βασικές πολιτικές του θέσεις με βάση τις οποίες διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος, ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει προσεκτικά, αλλά εμφανή βέλη στην ηγεσία της Φώφης Γεννηματά και τον τρόπο που πολιτεύεται σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. 

Ο πατριωτισμός της σοσιαλδημοκρατίας

Με κεντρικό του σύνθημα «Πράσινη Επανάσταση» ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε αρχικά λόγο για το νέο πατριωτισμό της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας: «Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και την υπερασπιζόμαστε με τη στάση μας στη Βουλή και με τους αγώνες μας» αναφέρει ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει: «Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, ήταν και είναι κόμμα πατριωτικό. Οι ηγέτες του διακήρυξαν και πέτυχαν η Ελλάδα να ανήκει στους Έλληνες, η Ελλάδα να ανήκει στην Ευρωζώνη, η Κύπρος να είναι μέλος της ΕΕ.

Ο πατριωτισμός είναι ένας, ενιαίος, αδιαίρετος. Σημαίνει πως αγαπάμε την πατρίδα μας και τηρούμε, με κάθε θυσία, τον όρκο πίστης που έχουμε δώσει σε αυτήν. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη έχει στρατηγική σημασία και γεωπολιτικό βάθος. Αποτελεί βασικό τμήμα των αρχών και των αξιών μας. Είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη, άρα πρέπει να κερδίζουμε διαρκώς το στοίχημα της αυτογνωσίας. Η παιδεία πρέπει να συμβάλει καίρια και καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου».

Γιατί διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε αναλυτικά το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει εδώ και τώρα να μετασχηματιστεί, για να μπορέσει να καταστεί κίνημα αλλαγής, δύναμη εξουσίας. Διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για να καταστήσουμε το Κίνημα αυτό μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση και αύριο μεταρρυθμιστική δύναμη εξουσίας» ενώ στη συνέχεια απηύθυνε πρόσκληση σε ευρέα στρώματα πολιτών: «Καλώ όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες να μας ξανακούσουν, να μας κρίνουν αυστηρά, να έρθουν κοντά μας και να ενισχύσουν τη φωνή μας, με όποιο τρόπο επιλέξουν.

Καλώ όλες τις δυνάμεις που πλαισίωσαν την Ελιά, τη Δημοκρατική Παράταξη, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κίνημα Αλλαγής να παλέψουμε για το μέλλον της Ελλάδας και του κόμματός μας. Καλώ όλους τους πολίτες που ήταν μαζί μας στο παρελθόν, που έδωσαν μάχες στη Βουλή, που αγωνίστηκαν στην αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό να δώσουν και πάλι το «παρών», να μπουν και πάλι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Καλώ όλους τους πολίτες, που δεν εγκατέλειψαν την πιο ιστορική παράταξη της Ελλάδας, που ήμασταν μαζί στις τραγικές μέρες του 2010, του 2012, του 2015-19 και κράτησαν ψηλά τη σημαία μας,  να ανασυντάξουμε το κόμμα μας και να το φέρουμε στο προσκήνιο. Όλοι μαζί θα κάνουμε και πάλι το ΠΑΣΟΚ πραγματικό κίνημα αλλαγής και έτσι θα καταργηθεί στην πράξη το απαξιωτικό ερώτημα, που συχνά μας τίθεται, «με ποιον θα πάτε;».

Βέλη στη σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν απέφυγε να περιγράψει τις διαφωνίες του με την ακολουθούμενη σήμερα πολιτική του ΚΙΝΑΛ εκ μέρους της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά. Παρά το ότι η κριτική του είναι προσεκτικά διατυπωμένη, ωστόσο δεν αφήνει αμφιβολίες για τη διαφορετική στρατηγική που εκείνος έχει στο μυαλό του: «Αφήνουμε πίσω μας θέσεις πολιτικά κενές κι αμήχανες, τα γνωστά «ούτε-ούτε» και τις επικλήσεις σε μια αυτονομία, που αποτελεί μεν αυτονόητη επιλογή, αλλά δεν εμπεριέχει θετική και ενεργητική στάση πολιτικής. Αφήνουμε πίσω μας την περίοδο που καθορίζαμε τις θέσεις μας από το τί λένε και τί κάνουν οι άλλοι.

Ο ετεροπροσδιορισμός είναι αναξιοπρεπής. Αφήνουμε πίσω μας τις αντιπολιτευτικές τακτικές, που θυμίζουν πολιτικούς και πολιτικές του 20ού αιώνα. Κάνουμε τη θετική ανατροπή. Με την Πράσινη Επανάστασή μας διαμορφώνουμε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, εκφράζει και συμπυκνώνει πολιτικά τη λαϊκή δυναμική και προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, ήταν πάντα και είναι το κόμμα των λαϊκών ανθρώπων, των μη προνομιούχων, του κόσμου της εργασίας.

Η λαϊκότητα, όμως, συγκρούεται με τον λαϊκισμό, που παραμονεύει για να σφετεριστεί τη λαϊκή βούληση και τελικά να απογοητεύσει τις λαϊκές προσδοκίες. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έμαθαν καλά, πως ο λαϊκισμός τελικά στρέφεται εναντίον των συμφερόντων εκείνων, που υποτίθεται πως υπερασπίζεται».

Πώς οριοθετεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται από τον Ανδρέα Λοβέρδο ως «ιδεολογικό και παραδοσιακό αντίπαλο», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από τον πρώην υπουργό ως «υπαρξιακός αντίπαλος». Συγκεκριμένα για το πώς βλέπει το κυβερνών κόμμα, ο κ. Λοβέρδος τόνισε: «Το κόμμα των ελίτ, η ΝΔ, αποτελεί τον ιδεολογικό, αλλά και τον παραδοσιακό μας αντίπαλο. Η ΝΔ είναι το κόμμα που καταψήφισε και πολέμησε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ καταψήφισε το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, το Συνήγορο του Πολίτη, τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης, τον ΕΟΠΥΥ και γενικά όλες τις μεταρρυθμίσεις που σήμερα υπηρετούν τον λαό. Τα όρια ανάμεσα στο κόμμα μας και τη συντηρητική παράταξη είναι σαφή και χαράχθηκαν από τις αρχές του 20ου αιώνα». Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, η ελληνική σοσιαλδημοκρατία, πιστεύει πως πρωτεύον στοιχείο της φυσιογνωμίας του, είναι η πίστη στη Δημοκρατία».

Αντίστοιχα καυστικός είναι ο κ. Λοβέρδος και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυταρχικές αντιλήψεις και πολιτικές, που αντιλαμβάνονται τις θεσμικές εγγυήσεις της Δημοκρατίας ως αρμούς εξουσίας, τους οποίους μπορούν οι κυβερνήσεις να υφαρπάζουν.

Στις αστικές δημοκρατίες δεν υπάρχει μία μόνο εξουσία, αλλά πολλές και αυτοτελείς. Οι εξουσίες αποτελούνται από σύνολα σχέσεων και δεν είναι «αντικείμενα», που απλώς αλλάζουν ιδιοκτήτες. Όσα κόμματα συμμερίζονται παρόμοιες αυταρχικές-ολοκληρωτικές απόψεις, δεν είναι προοδευτικά. Άρα τα πολιτικά μας σύνορα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον υπαρξιακό μας αντίπαλο, είναι απολύτως ευδιάκριτα». 

Οι Επτά Άξονες των Αξιών των Σοσιαλδημοκρατών

Με επτά άξονες περιέγραψε ο κ. Λοβέρδος τις Αξίες με τις οποίες θα ηγηθεί της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, εάν κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές: 

  1. «Πρώτον, στην αγάπη για την πατρίδα, στην αγάπη για την Ελλάδα μας.
  2. Δεύτερον, στην ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Με τον δικαιωματισμό, δηλαδή την παντελή έλλειψη ευθύνης, δεν έχουμε καμία σχέση.
  3. Τρίτον, στην ισορροπία ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο συμφέρον.
  4. Τέταρτον, στη σταθερή  εμπέδωση της Δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς της ζωής, γιατί μόνο έτσι θωρακίζεται η ενότητα του λαού.
  5. Πέμπτον, στη διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων και τη μείωση των ανισοτήτων, που επιτυγχάνεται μέσα από τη διαρκώς αυξανόμενη  ανάπτυξη.
  6. Έκτον, στη στήριξη όποιου παράγει, είτε πρόκειται για τον πρωτογενή τομέα, είτε πρόκειται για τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, την τεχνολογική εξέλιξη, την τέχνη.
  7. Έβδομον, στην ανάγκη ολόπλευρης στήριξης των νέων ανθρώπων, που δεν επιτυγχάνεται με πολιτικές κολακείες, αλλά με μακρόπνοο κι εύστοχο σχεδιασμό».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς