Πώς ο μαχητής του Τάγματος Αζόφ αμαύρωσε μια μείζονα πολιτική κίνηση

Το αξίωμα που λέει ότι στην πολιτική αρκεί μια λεπτομέρεια για να διασώσει ή να καταστρέψει έναν ολόκληρο πολιτικό σχεδιασμό επαλήθευσε χθες η Βουλή -και η κυβέρνηση- με την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το «αυθαίρετο», το «απρόσμενο» στην πολιτική, που ανέδειξε και θεωρητικά ο Πιερ Ζοζέφ Προυντόν, έπληξε χθες τη χώρα με την εικόνα ενός μαχητή που έκανε αναφορά στο νεοναζιστικό «Τάγμα Αζόφ» και δημιούργησε νέα μεγάλη εστία αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του συνόλου της αντιπολίτευσης.

Εκπληξη πρώτου μεγέθους

Με το στόμα ανοικτό έμειναν οι Έλληνες βουλευτές όλων των πτερύγων όταν, περίπου στα μισά της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε «πάσα» σε δύο μαχητές για να απευθυνθούν κι αυτοί στους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.

Ο πρώτος, που αυτοσυστήθηκε ως «Μιχαήλ», είπε πως είναι ελληνικής καταγωγής, πως ο παππούς του πολέμησε τους Γερμανούς ναζί και τώρα ο ίδιος πολεμά τους Ρώσους ναζί, για να προσθέσει το επίμαχο: Τους πολεμά «μέσα από το Τάγμα Αζόφ». Πρόκειται για την ένοπλη ομάδα που έχει χαρακτηριστεί νεοναζιστική σε δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης κι αποτελεί το κεντρικό παράδειγμα της Ρωσίας όταν αναφέρεται στους «Ουκρανούς ναζί» προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή της στη γειτονική της χώρα.

Το προεδρείο της Βουλής υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε αυτές τις παρεμβάσεις και πολύ περισσότερο δεν γνώριζε το περιεχόμενό τους. Η κυβέρνηση -με καθυστέρηση περίπου τριών ωρών- χαρακτήρισε την πρωτοβουλία Ζελένσκι να δώσει το λόγο στους δύο μαχητές «λανθασμένη και άστοχη».

►Διαβάστε και: Τι είπε ο Πρόεδρος της Βουλής για το μήνυμα από μαχητή του Τάγματος Αζόφ

Αποχωρήσεις και έντονες αντιδράσεις

Η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα η αξιωματική, έσπευσε να δείξει την αντίθεσή της με την αποχώρηση κάποιων βουλευτών της από την αίθουσα της Βουλής, όπως των κ. Φίλη, Δρίτσα, Βαρεμένου και Γκιόλα. Ακόμα και το ΜέΡΑ25, που είχε ως εκπρόσωπό του στην ομιλία Ζελένσκι τον βουλευτή Γιώργο Λογιάδη, αποχώρησε, ενώ αργότερα ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «προσέβαλε την ελληνική Βουλή».

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο επικεφαλής τη Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλης Καρίνης έκανε μια δήλωση υπέρ της Ουκρανίας και του προέδρου Ζελένσκι, ενώ για το ατυχές περιστατικό σημείωσε: «Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από άλλο πρόσωπο, και αναφέρομαι σε μια εξέλιξη που μας αιφνιδίασε εξαιρετικά δυσάρεστα».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυτός που προσπάθησε να δημιουργήσει θέμα ήταν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Α. Σαμαράς, ο οποίος μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την παρουσία του μαχητή του Τάγματος Αζόφ, ωστόσο κανείς εκ των βουλευτών δεν ακολούθησε αυτή την κριτική, επιμένοντας στο ότι πρέπει να δούμε «τη μεγάλη εικόνα», δηλαδή το γεγονός ότι ο πρόεδρος μιας χώρας που υπέστη εισβολή απευθύνθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

Οι εξηγήσεις του προέδρου της Βουλής

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι εξηγήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων. Ο κ. Τασούλας αρνήθηκε να συμβάλει στο να αλλοιωθεί η μεγάλη εικόνα, ότι δηλαδή ένας ηγέτης μιας χώρας που σφαγιάζεται, ζήτησε συμπαράσταση και η Ελλάδα προθυμοποιήθηκε να του την προσφέρει.

«Εξήγησα ότι η όλη ιστορία έχει να κάνει με τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι ένας ηγέτης μιας χώρας που δέχεται τρομερή επίθεση, με τεράστιο ανθρώπινο κόστος, μίλησε στην ελληνική Βουλή, αναφέρθηκε στη βοήθεια της Ελλάδος και ζήτησε τη συμπαράσταση της και εμείς του την προσφέραμε. Ο κ. Ζελένσκι αναγνώρισε τον αγώνα τής ομογένειας και χρησιμοποίησε δικές μας λέξεις, ελευθερία ή θάνατος», ανέφερε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μεγάλη εικόνα θόλωσε, εάν δεν κατέρρευσε εντελώς…

►Διαβάστε και: Αντιδράσεις κομμάτων για τον ομογενή του τάγματος Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή - «Βολές» και από Σαμαρά

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς