Μητσοτάκης: Θα βγούμε πιο δυνατοί από την περιπέτεια του κορονοϊού

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha: Για τις προσπάθειες ανάσχεσης του κορονοϊού και τις δυσκολίες που αυτές αντιμετωπίζουν, για την ελπίδα των εμβολίων που έρχονται τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα, για τη στήριξη και ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επίσης, για τις πολιτικές στήριξης της οικονομίας και την επιχείρηση ανάπτυξής της τα επόμενα χρόνια, την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της, ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη αλλά και για την φωτογραφία του στην Πάρνηθα, καθώς και την πολιομυελίτιδα που ταλαιπώρησε τη μητέρα του, όμως σήμερα δεν υπάρχει πια ως ασθένεια χάρη στα εμβόλια.

Για την παράταση του lockdown έως τις αρχές Ιανουαρίου, αλλά και την πιθανότητα μικρού ανοίγματος της αγοράς, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Το κάνουμε προφανώς διότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ταχύτητα πτώσης των κρουσμάτων του ιού. Έχουμε αρκετές εξηγήσεις γιατί συμβαίνει αυτό, σίγουρα η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο η καραντίνα του Μαρτίου και του Απριλίου και πιστεύω ότι υπάρχει και μία φυσιολογική, μία αναμενόμενη κούραση, μία κόπωση του κόσμου που πρέπει να σας πω ότι την καταλαβαίνω απόλυτα. Ο κόσμος, οι πολίτες, είναι σε μία μεγάλη ένταση, αντιλαμβάνομαι απόλυτα το πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς περιορισμένος στο σπίτι του. Πλην, όμως, αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και αυτό θα πρέπει να εξακολουθούμε να κάνουμε.

Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σχετικά με το λιανεμπόριο στο τέλος της εβδομάδας και ελπίζω ότι θα μπορούμε να σώσουμε έστω κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν, να λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο τα καταστήματα. Δεν είμαι όμως έτοιμος να μπω σε λεπτομέρειες…».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε «ότι τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περιμέναμε. Αυτή είναι μια αντικειμενική διαπίστωση η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Και γι’ αυτό και αναγκαζόμαστε να πάμε πιο πίσω το άνοιγμα», ενώ μίλησε για την κόπωση του πληθυσμού που δεν εφαρμόζει πιστά τα μέτρα και, χωρίς να εξαιρέσει τον εαυτό του, αναφέρθηκε στη φωτογράφησή του με πολίτες χωρίς μάσκα στην Πάρνηθα λέγοντας ότι κάνει την αυτοκριτική του.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κυβερνητικές ενέργειες ενδυνάμωσης του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι ενίσχυσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και βρίσκονται παντού, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στα Γιαννιτσά και σε όλα τα Περιφερειακά νοσοκομεία. Δεύτερον, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αυξήσαμε τον αριθμό των κρεβατιών εντατικής από τα 557 που παραλάβαμε σε παραπάνω από 1.250 τα οποία σχεδόν όλα είναι κατειλημμένα αυτή τη στιγμή. Κάποια από αυτά τα κρεβάτια είναι μόνιμα κρεβάτια τα οποία θα μείνουν παρακαταθήκη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, άλλα είναι προσωρινά κρεβάτια. Χρησιμοποιούμε αναπνευστήρες και κρεβάτια για να μπορούμε να παρέχουμε μία ένεση στήριξης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τώρα που το έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη».

Ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε και τον χρόνο που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί εναντίον του κορονοϊού στην Ελλάδα: «Εκτιμώ ότι στις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε, θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διανομές, το εμβόλιο υπάρχει, είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή και εκτιμώ ότι εντός 48 ωρών θα το έχουμε και στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν αμέσως οι εμβολιασμοί».

Σε αυτό το σημείο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός μίλησε για τη δική του εμπειρία: «Τα εμβόλια είναι ασφαλή και τα εμβόλια έχουν κάνει θαύματα τα οποία πολλές φορές τα έχουμε ξεχάσει και νομίζω ότι είναι χρέος μας να τα υπενθυμίσουμε. Κι αν μου επιτρέπετε εδώ να αναφέρω μια προσωπική ιστορία, ένα προσωπικό βίωμα με μια ασθένεια η οποία δεν υπάρχει πια στη χώρα μας, δεν υπάρχει από το 1977.  Και αναφέρομαι στην πολιομυελίτιδα. Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Κόλλησε το 1944, έμεινε ημιπαράλυτη, έφυγε αμέσως μετά τον πόλεμο, κατάφερε κι έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέρασε από πάρα πολύ επώδυνες εγχειρήσεις για να μπορέσει να ξαναπερπατήσει και να ξαναπάρει τον έλεγχο της ζωής της στα χέρια της. Σήμερα, η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι».

Για την οικονομική πτυχή της κρίσης, ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις λέγοντας: «Η ζημιά θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη, όπως θα είναι μεγάλη σε όλη την Ευρώπη.  Και θα πρέπει το 2021 να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το μεγάλο κενό, οικονομικό κενό, το οποίο δημιουργήθηκε από αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία. Αυτό είναι εξάλλου το χαρακτηριστικό της, ότι επηρέασε όλες τις χώρες και όλες τις οικονομίες. Δεν υπήρξε ύφεση Μητσοτάκη. Και πιστεύω ότι και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Έγιναν διορθώσεις και στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 και στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Η Ελλάδα είχε ανάπτυξη παρά το γεγονός ότι τον Μάρτιο ουσιαστικά ήμασταν σε lockdown, όταν η Ευρώπη είχε ύφεση 3,5% το πρώτο τρίμηνο».

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν βρίσκεται στο τραπέζι διαγραφή χρεών, έστω και μερική. Η απάντησή του ήταν «δεν θα κάνω κανένα σχόλιο γι’ αυτό το θέμα για το οποίο με ρωτάτε» και σε παρατήρηση του Αντώνη Σρόιτερ ότι «δεν κάνω σχόλιο σημαίνει δεν το αποκλείω στη δημοσιογραφική γλώσσα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε μιλώντας για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως «μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία», ενώ για την «έκθεση Πισσαρίδη» ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα συνολικό εγχειρίδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που η χώρα συνολικά, όχι η Κυβέρνηση, έχουν ανάγκη για την επόμενη δεκαετία. Κάποια από τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάποια είναι πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν διοικητικό ή πολιτικό κόστος και όχι κατ’ ανάγκη οικονομικό κόστος. Προσωπικά διάβασα την έκθεση με μεγάλη λεπτομέρεια. Συμφωνώ με πάρα πολλά από τα συμπεράσματά της, όχι με όλα, με πάρα πολλά».

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και ειδικά στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε: «Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει, κ. Σρόιτερ, είναι να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές διαφορές με την έννοια του ότι το πρόβλημα πια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά αφορά ουσιαστικά την Ευρώπη. Αυτό δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Και χρειάστηκε μία πάρα πολύ συστηματική διπλωματική δουλειά για να εξηγήσουμε γιατί η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αμφισβητεί απλά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά συνιστά ταυτόχρονα και μία απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα πρέπει να αποτελεί περιοχή μεγάλης, μείζονας στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας».

Κλείνοντας, ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε «Ο Άγιος Βασίλης θα έχει στο σάκο του για το ’21 ανασχηματισμό; Θα έχει εκλογές;» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «Άγιος Βασίλης έχει ένα πράγμα στο σάκο του: Εμβόλια».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς