Γιατί το «ραντάρ» τη ΝΔ δεν... πιάνει τα σενάρια προοδευτικής διακυβέρνησης

Ανάμεσα στα πολλά που απασχολούν το κυβερνητικό επιτελείο που, σε συνεργασία με την κομματική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ετοιμάζουν το κυβερνών κόμμα για τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις… δεν είναι το ζήτημα των κυβερνητικών συμμαχιών.

Οι λόγοι είναι δυο: Πρώτον, διότι διακηρυγμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, αφού οι κυβερνητικοί θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες, της απλής αναλογικής. Αυτός ακριβώς είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας», λέει στην «Η» υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας που εμπλέκεται στην εκλογική προετοιμασία. «Πρώτον, διότι όλες ανεξαιρέτως οι μετρήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ πέφτει αργά αλλά σταθερά κι αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει, εξίσου αργά αλλά σταθερά. Αυτό σημαίνει ότι κι οι δυο μαζί αποκλείεται να πετύχουν αθροιστικά το 46%» που απαιτείται ώστε να υπάρξει πλειοψηφία στη νέα Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές της απλής αναλογικής.

►Διαβάστε και: Ν. Ανδρουλάκης: Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε κ. Τσίπρα

«Σήμερα δεν υπάρχει κανείς που να υποστηρίζει σοβαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταγράψει πάνω πό 30% στις κάλπες και ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ πάνω από 16%, ώστε να προκύψει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Φυσικά υπάρχει και η λύση Βαρουφάκη, υπό την προϋπόθεση ότι το ΜέΡΑ25 θα πιάσει το μαγικό 3% και θα εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή. Τότε, όμως, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ, να αποδεχθεί μια ατζέντα που θα προσυπογράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης…

Οι δυσκολίες και η ανάρτηση Ανδρουλάκη

Η ίδια κυβερνητική πηγή προσθέτει ότι -ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άθροιζαν 46% κι είχαν μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή, το ερώτημα είναι τι θα πράξουν όλοι εκείνοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν επ’ ουδενί συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ -είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Νάντια Γιαννακοπούλου κλπ. Ουσιαστικά οι κυβερνητικοί έχουν καταγράψει μια σειρά δυσκολιών, που θεωρούν απίθανο να ξεπεραστούν στο σύνολό τους και να οδηγηθεί ο τόπος σε μια κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνουν με ικανοποίηση τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά της εκλογική βάσης του ΠΑΣΟΚ που αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική και θεωρούν ότι ένας από τους κύριους λόγους που ο Νίκος Ανδρουλάκης αναπτύσσει μια αντιδεξιά πολιτική, είναι ακριβώς αυτός. Παράλληλα η ίδια η Νέα Δημοκρατία «πιέζει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της αναφέρει πως «ψηφίζεις Ανδρουλάκη και σου προκύπτει Τσίπρας», με αποτέλεσμα να αναγκάσει τον επικεφαλής του τρίτου σε δύναμη κόμματος στη Βουλή να παίρνει διακριτές αποστάσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

►Διαβάστε και: Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση της διαφθοράς και της εκτροπής ήρθε η ώρα να κριθεί από το λαό

Η χθεσινή ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, κάτω από μια παλαιότερη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα αγκαλιά με τον Πάνο Καμμένο, είναι χαρακτηριστική: «Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε. κ.Τσίπρα σας παραθέτω μια μόνο εικόνα, που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. «Προοδευτικά» μαθήματα δεν δέχομαι από τον αρχιτέκτονα της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ- Ακροδεξιάς. Στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει και την ιδεολογική συνέπεια του καθενός μας».

Απειροελάχιστες πιθανότητες

Πράγματι στη Νέα Δημοκρατία δεν βλέπουν παρά απειροελάχιστες πιθανότητες κυβερνητικής σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, κυρίως για δυο λόγους: Πρώτον, διότι οι αριθμοί κι οι μετρήσεις δείχνουν ότι το άθροισμα των δυο στη νέα Βουλή δεν θα φτάνει τον μαγικό αριθμό 151, δεύτερον διότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει επ’ ουδενί να μετατραπεί σε νέο «Πάνο Καμμένο» και τρίτον διότι, ακόμα κι αν το ήθελε αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια σαφής και ισχυρή ομάδα που εκφράζεται συνήθως από τον Ανδρέα Λοβέρδο και που αποκλείει χωρίς συζήτηση το ενδεχόμενο να στηρίξει κοινοβουλευτικά μια τέτοια λύση.

«Συνεπώς», καταλήγουν οι επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος, «αν μια τέτοια προοπτική θέλει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή, θα πρέπει αθροιστικά να συγκεντρώνει κάπου κοντά στο 50%, ώστε να μπορεί να αντέξει και το «όχι» της πλευράς Λοβέρδου, δηλαδή, λχ να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ 33% και το ΠΑΣΟΚ 17%. Αυτά δεν γίνονται». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς