Το σχέδιο της κυβέρνησης για να μπει τέλος στην ασυνεννοησία της κρατικής μηχανής

Τη δική της απάντηση δίνει η κυβέρνηση στο μπαράζ των κατηγοριών από την αντιπολίτευση για αποτυχία του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της σφοδρής χιονόπτωσης στην Αττική, με αποτέλεσμα να μείνουν έως και 4 ημέρες πολλά σπίτια και επαγγελματικοί χώροι χωρίς ρεύμα και νερό.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει εξαρχής, μόλις εμφανίστηκε η ασυνεννοησία σχετικά με το ποια υπηρεσία είναι αρμόδια να κάνει τι, να παραδεχθεί το πρόβλημα, να εξηγήσει ότι στην ως τώρα θητεία του ως πρωθυπουργός δεν ήταν δυνατό να αλλάξει τις υποδομές σε τόσο μεγάλη κλίμακα και ότι τώρα θα γίνουν ριζικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα με νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να γίνουν ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας. Το σχέδιο νόμου θα καλύπτει τις λειτουργίες της Κεντρικής Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των Αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των δασαρχείων και των επιχειρήσεων όπως ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ ως κίνηση καλής θέλησης και έμπρακτης αναγνώρισης της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πολίτες να υπάρξει μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Φεβρουάριο, πράγμα που έγινε, καθώς αποφάσισε να αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς η Χρέωση Δικτύου Διανομής που αντιστοιχεί στο μήνα Φεβρουάριο. Το συγκεκριμένο τέλος θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Η μείωση θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης του κάθε προμηθευτή.

Η ουσία, πάντως, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, είναι ότι η παραμέληση αυτών των υποδομών έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμέλησε το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι ανακριβείς, καθώς οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%, με συνέπεια να περιέλθουν σε ιστορικά χαμηλά. Απόρροια αυτής της αδιαφορίας ήταν να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο, ελλείψεις σε κρίσιμα υλικά, προσωπικό που δεν ανανεώνεται με συνέπεια η μέση ηλικία να είναι τα 59 έτη, μέτρια ποιότητα δικτύου κλπ.

Σε αντίεση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η σημερινή διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ πριν την κακοκαιρία είχε δρομολογήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου, ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ήδη από το ‘21 ο ΔΕΔΔΗΕ διπλασιάζει τις επενδύσεις στα παραδοσιακά δίκτυα και προσθέτει νέες ψηφιακές δυνατότητες. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ήδη προτείνει να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ. Κάποιες από αυτές αφορούν υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές, όπως αυτές που κατεξοχήν επλήγησαν από την κακοκαιρία «Μήδεια».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς