Νέα
  • ΓΔ: 1382.68 +0.06%
  • Τζίρος: 146,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

To «καμπανάκι» της Goldman Sachs σε Γερμανία και η επόμενη πρόκληση της ΕΚΤ

Με τον πληθωρισμό να μην υποχωρεί με τους ρυθμούς που επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές και οικονομολόγοι «χτυπούν καμπανάκι» για το δύσκολο οικονομικά χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών.

Ο στασιμοπληθωρισμός η επόμενη πρόκληση της ΕΚΤ

Εάν υπολογίσει κανείς και τις 10 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη προσπάθειά της να «ψύξει» τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ιδιαίτερα την καταναλωτική δύναμη επιχειρήσεων και καταναλωτών ,τότε εύκολα διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια σοβαρή οικονομική πρόκληση για τους επόμενους μήνες και για την οποία οι κυβερνήσεις έχουν «σιωπηλά» αρχίσει να προετοιμάζονται από το καλοκαίρι.

Ποια είναι αυτή η πρόκληση; Ο γρίφος για το εάν η Ευρώπη θα περάσει από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, σε μία υφεσιακή πορεία, με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού (ιδεατό σενάριο) και του στασιμοπληθωρισμού (πιο ρεαλιστικό) να ελλοχεύει επίσης.

Τα γεράκια της ΕΚΤ παρέμειναν πιστά στις απόψεις τους και υπερασπίζονται, λιγότερο σθεναρά.... προς το παρόν ένα νέο κύκλο αύξησης επιτοκίων, με τις διαρροές να θέτουν επί τάπητος μία «σταθερή πορεία προς μείωση των επιτοκίων» η οποία όμως δε θα δει «το φως της δημοσιότητας» πριν από το 2025.

Υπό αυτό το πρίσμα, το «ζεστό χρήμα» θα παραμείνει ακριβό για αρκετό διάστημα, μιας και από ΕΚΤ σιγά - σιγά έχουν αρχίσει να «στρογγυλεύουν την ιδέα πως το 2% του πληθωρισμού» είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο για να γίνει πραγματικότητα και πως ίσως να πρέπει να «συνηθίσουμε σε έναν πληθωρισμό της τάξεως του 3-4% τουλάχιστον έως το 2025».

Η προαναφερόμενη διαπίστωση, προς το παρόν αποτελεί «ψίθυρος» στους διαδρόμους της ΕΚΤ, αλλά και μεμoνομένες συνομιλίες ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ που βλέπουν πως όλα οδεύουν προς τα εκεί.

►Διαβάστε επίσης: Moody's: Αναβαθμίζονται οι αξιολογήσεις στις ελληνικές τράπεζες - Θετικό το outlook

Η Γερμανία ετοιμάζεται για γερό χτύπημα

Σύμφωνα με την Goldman Sachs η Γερμανία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς: «Η δύσκολη θέση που αντιμετωπίζει η οικονομία της αυτή τη στιγμή, οφείλεται πραγματικά σε διάφορους παράγοντες», δήλωσε στο CNBC την ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών μετοχών και επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας EMEA της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ισχυρές προκλήσεις στον μεταποιητικό τομέα, ενώ από την άλλη πρέπει να διαχειριστούν και την απογοητευτική κατάσταση στην Κίνα και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος που σωρευτικά συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη ύφεση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Όλα δείχνουν πως η « Γερμανία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι παγκόσμιων θεμάτων καθώς αντιμετωπίζει μια οικονομική συρρίκνωση» σύμφωνα με τον Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών μετοχών και επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας EMEA της Goldman Sachs.

«Δεν είναι μια βαθιά ύφεση, αλλά προφανώς έχει πληγεί περισσότερο από προφανείς αντίθετους ανέμους», είπε ο Oppenheimer.

►Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη - Ανάπτυξη: Ο γερμανικός «βραχνάς» προκαλεί «πόνο» στην Κομισιόν

Η ζοφερή πρόβλεψη της Bundesbank

Oι προαναφερόμενες απόψεις μπορούμε να πούμε πως αντικατοπτρίζουν την τελευταία πρόβλεψη της Bundesbank, η οποία εκτίμησε τη Δευτέρα ότι η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο χάρη στην αργή ιδιωτική κατανάλωση και τα «αργά βήματα» της βιομηχανίας.

Η Γερμανία έπεσε επισήμως σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από μηδέν σε -0,3%, ενώ οι ζοφερές προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία έχουν προκαλέσει συζήτηση για το εάν η χώρα είναι και πάλι ο «άρρωστος ασθενής της Ευρώπης», ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά προκειμένου να περιγράψει τη Γερμανία το 1998, καθώς η χώρα αντιμετώπιζε τις δαπανηρές προκλήσεις μιας οικονομίας μετά την επανένωση.

Αλλά υπάρχουν θετικά στοιχεία στη γερμανική οικονομία, είπε ο Oppenheimer στο CNBC.  «Η αγορά μετοχών κρατά αρκετά καλά και υπάρχουν μερικά φωτεινά σημεία, νομίζω, όσον αφορά τη δραστηριότητα στην οικονομία», είπε, τονίζοντας «ευκαιρίες» στις μικρές και μεσαίες εταιρείες της Γερμανίας, γνωστές ως Mittelstand.

Από την άλλη πλευρά και η ING ανησυχεί για τη Γερμανία, καθώς οι βιομηχανίες της παράγουν 7% λιγότερο από ό,τι πριν από την πανδημία του κορονοϊού, με τον κίνδυνο εξάπλωσης της ύφεσης σε όλη την Ευρώπη να προκαλεί «πονοκέφαλο» σε τραπεζίτες και πολιτικούς.

Ο χρόνος κυλάει αργά και βασανιστικά για τις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες βλέπουν το κίνδυνο να πλησιάζει με γοργά βήματα και τα «χέρια τους δεμένα» καθώς ήδη ο πρώτος σκληρός γύρος νομισματικής πολιτικής έχει εφαρμοστεί.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό που απομένει είναι να δούμε εάν οι ενέργειες της ΕΚΤ θα καταφέρουν να «ρίξουν τον πληθωρισμό» και να «ψύξουν» την οικονομία, προτού οι τιμές στα τρόφιμα, η ενέργεια αλλά και τα ολοένα και λιγότερα κέρδη των τραπεζών από τους τόκους αρχίσουν να αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα για τραπεζίτες και πολιτικούς σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη..

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ