Νέα
  • ΓΔ: 798.11 -2.44%
  • Τζίρος: 58,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι 4 μεγάλες εξαγορές του 2021 που άλλαξαν τον επιχειρηματικό χάρτη στην ασφάλιση

Με 4 πολύ μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις σε διάστημα 6 μηνών άλλαξε θεαματικά το σκηνικό στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Μέσα στο α’ εξάμηνο 2021 πραγματοποιήθηκαν ριζικές επιχειρηματικές αλλαγές που αλλάζουν και τα μερίδια αγοράς αλλά και αναπροσαρμόζουν καταστάσεις σε ότι αφορά τις ασφαλίσεις υγείας και τις ασφαλίσεις αυτοκινήτου.

Ειδικά οι ασφαλίσεις υγείας κινούνται πλέον σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την συσσώρευση της ιδιωτικής ασφάλισης και την κυριαρχία της CVC στις μεγάλες κλινικές και ο δεύτερος αφορά την επίδραση του covid 19 στην ιδιωτική ασφάλιση και τις τάσεις που έχει διαμορφώσει.

Επιχειρηματικές εξελίξεις. Οι 4 εξαγορές μέσα στο α’ εξάμηνο 2021 που αλλάζουν την μορφή της αγοράς

Ο επιχειρηματικός χάρτης της ιδιωτικής ασφάλισης έχει πλέον αλλάξει. Οι 6 μεγαλύτερες εταιρείες συγκεντρώνουν περίπου το 70% της συνολικής παραγωγής και αυτό έχει επιπτώσεις και στον ανταγωνισμό και στα δίκτυα διαμεσολάβησης.

Η αυλαία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων που βρίσκονται εν εξελίξει ξεκίνησε την τελευταία ημέρα του 2020 όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά της AXA Ελλάδος από την Generali Ελλάδος.

Επρόκειτο για μία εξαγορά που πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο της αλλαγής στρατηγικής του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου (AXA) να φύγει από συγκεκριμένα κράτη στην Ευρώπη και μέσα σ’ αυτά ήταν και η Ελλάδα. Η συμφωνία με την Generali ήταν σε διεθνές επίπεδο και έτσι τυπικά η AXA Ελλάδος εξαγοράστηκε από την Generali Ελλάδος.

Μία πολύ σημαντική εξαγορά αφού οι δύο εταιρείες έχουν παρεμφερή χαρακτήρα και τα ίδια χαρτοφυλάκια. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια προιόντα , η νέα Generali που θα προκύψει από την εξαγορά θα έχει διπλασιάσει τα μερίδιά της και σε άλλα προιόντα θα έχουμε επικαλύψεις. Οι συγχωνεύσεις βρίσκονται σε διαδικασία και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο 2022 ή το αργότερο μέχρι το α’ εξάμηνο 2022.

Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και η σημασία για τον κλάδο υγείας

Η δεύτερη χρονολογικά εξαγορά ήταν η πολυαναμενόμενη εδώ και 5 χρόνια πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μετά από διαπραγματεύσεις 2 ετών περίπου, ο αμερικανικός όμιλος με έδρα στο Λουξεμβούργο στην Ευρώπη CVC προχώρησε στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μία εξαγορά που έχει πολλαπλές επιδράσεις στην ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα και στον κλάδο Υγείας αφού η CVC είναι ο ιδιοκτήτης 5 από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές στη χώρα.

Σαφέστατα, η CVC είναι ρυθμιστής πλέον στις τιμολογήσεις στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης και η Εθνική Ασφαλιστική ουσιαστικά θα έχει μεγάλες συνέργειες με τις ιδιωτικές κλινικές. Οι υπόλοιποι leaders στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης έχουν σαφώς ανησυχίες σχετικά την ύπαρξη ή μη προβλήματος κατάχρησης δεσπόζουσας θεσης και έχουν απευθυνθει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Εθνική Ασφαλιστική και το CVC τονίζουν ότι οι θεσμοί που επιβλέπουν τον Ανταγωνισμό σε Ελλάδα και Ε.Ε. έχουν δώσει το ‘πράσινο φως’ στην εξαγορά.

Η 3η μεγάλη εξαγορά μέσα στο α’ εξαμήνου 2021 ήταν η εξαγορά της Metlife από την NN Ασφαλιστική. Η εξαγορά αυτή προέρχεται από την διεθνή τάση της αμερικανικής Metlife (μετεξέλιξη της Alico στην ελληνική ασφαλιστική αγορά) να πουλήσει και αυτή θυγατρικές της εταιρείες. Οι δύο εταιρείες (Metlife και NN) έχουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά και

βασικά μπορεί να προκύψουν σημαντικές ενέργειες για νέα NN στην Ελλάδα. Η Metlife έχει μεν κλάδο υγείας αλλά είναι πολύ δυνατή στις ομαδικές ασφαλίσεις. Η NN στην Ελλάδα έχει κλάδο υγείας και είναι εξίσου δυνατή στα τραπεζο-ασφαλιστικά προιόντα μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς. Τα προιόντα υγείας της Metlife θεωρούνται premium σε ποιότητα και τιμές ενώ τα προιόντα υγείας της NN έχουν ως στόχο την διαφοροποίηση των καλύψεων και των αναγκών, απευθυνόμενα σε κάθε είδους εισόδημα. Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν ότι οι δύο όμιλοι μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και φαίνεται ότι θα καταφέρουν να ομογενοποιηθούν αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς τους.

Η 4η μεγάλη εξαγορά μέσα στο 2021 ήταν η εξαγορά της Insurance Market από το Anytime. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εξαγορά μέσα στο χώρο των ασφαλιστικών πλατφόρμων. Οι direct ασφαλιστικές πωλήσεις αποτελούν ένα μεγάλο και συνεχώς διευρυνόμενο κανάλι πωλήσεων ασφαλιστικών προιόντων. Η εξαγορά της Insurance Market ουσιαστικά ενισχύει ακόμη περισσότερο την παρουσία της Anytime στον χώρο της διαδικτυακής ασφάλισης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Περισσότερα