Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι ευρωαγορές, μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δείκτης Stoxx Europe 50 έκανε βουτιά σχεδόν 3% στις 16:13, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρούσε 2,5% και ο γαλλικός CAC 40 σημείωνε απώλειες 2,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 επίσης σημειώνει πτώση 1,1%.
Άμεση ήταν η αντίδραση και στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να γυρνά στο κόκκινο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε απώλειες 2,69% στις 1.779,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 126,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια. Στη συνέχεια, ωστόσο, περιόρισε τις απώλειες και στις 16:35 υποχωρούσε 2%.
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών στη Wall Street επίσης κινούνται πτωτικά. Το futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 1,2%, του Nasdaq 100 κατά 1,4% και του S&P 500 κατά 1,2%.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουνίου, επισημαίνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Ενωσης είναι ατελέσφορες.
Η ΕΕ «είναι πολύ δύσκολη στην διαπραγμάτευση», έγραψε ο Τραμπ. «Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά!» πρόσθεσε.
Η απειλή Τραμπ για τους δασμούς οδήγησε και σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κατά 6 έως 10 μονάδες βάσης καθώς οι αγορές θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία.