Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικά έκλεισαν οι αγορές της Μέσης Ανατολής μετά το αμερικανικό χτύπημα στο Ιράν

AP Photo

Οι αγορές στη Μέση Ανατολή έκλεισαν ως επί το πλείστον ανοδικά την Κυριακή, μετά τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα σε τρεις βασικές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις — Fordow, Νατάνζ και Ισφαχάν.

Το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ έφτασε σε ιστορικό υψηλό την Κυριακή, με βάση τις προσδοκίες ότι η εμπλοκή της Ουάσιγκτον στη σύγκρουση με την Τεχεράνη θα συμβάλει στην επίλυσή της, παρά τη δήλωση του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών ότι η χώρα «δεν μπορεί να επιστρέψει στη διπλωματία όσο δέχεται επίθεση».

Ο γενικός δείκτης TA-125 ενισχύθηκε κατά 1,77% την Κυριακή, ενώ ο TA-35, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του Τελ Αβίβ, σημείωσε άνοδο 1,5%. Οι μετοχές στο Ισραήλ είχαν ήδη ανέβει την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις επιθέσεις της χώρας στο Ιράν.

Στον Περσικό Κόλπο, ο δείκτης Tadawul της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε τις συναλλαγές της Κυριακής με άνοδο σχεδόν 0,5%, αλλά έκλεισε με πτώση 0,3%. Το Κατάρ κατέγραψε άνοδο 0,2% και το Μπαχρέιν σημείωσε κέρδη 0,3%. Το Μπαχρέιν, όπου φιλοξενείται η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (US Central Command), εξέδωσε εντολή για «εργασία από το σπίτι» την Κυριακή, καλώντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν «μόνο τους κύριους δρόμους όταν είναι απολύτως απαραίτητο για λόγους δημόσιας ασφάλειας».

Ο κύριος κερδισμένος στην περιοχή ήταν το αιγυπτιακό χρηματιστήριο, με τον δείκτη EGX30 να κλείνει με άνοδο 2,7% την Κυριακή.

Ο Fadi Arbid, συνιδρυτής και CIO της Amwal Capital Partners, δήλωσε στο CNBC:

«Ο Περσικός Κόλπος έχει αποστασιοποιηθεί και έχει καλέσει σε αποκλιμάκωση, υποστηρίζοντας μια ειρηνική λύση, φτάνοντας μέχρι και να καταδικάσει την ισραηλινή επιθετικότητα».

Εξήγησε ότι αυτή η ρητορική «έχει βοηθήσει τον Κόλπο να απομονωθεί από τη σύγκρουση» και από οποιαδήποτε σημαντική βραχυπρόθεσμη επίδραση στην αγορά, προσθέτοντας ότι μεσοπρόθεσμα η καθαρή επίδραση είναι θετική.

«Η αγορά μπορεί να προεξοφλεί την απομάκρυνση μιας μεγάλης απειλής — αυτής του Ιράν», είπε ο Arbid, κάτι που «τουλάχιστον οι διεθνείς επενδυτές θα αξιολογούσαν θετικά» όταν το ιρανικό ζήτημα απομακρυνθεί.

Ανησυχία για το Στενό του Ορμούζ

Οι επενδυτές αναμένεται να παρακολουθήσουν στενά την αγορά πετρελαίου όταν ανοίξει αργότερα σήμερα, για να δουν αν το Ιράν σκοπεύει να μπλοκάρει το Στενό του Ορμούζ — έναν κρίσιμο θαλάσσιο διάδρομο απ’ όπου διέρχεται περίπου το 25% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Η ιστοσελίδα Tanker Trackers, που παρακολουθεί παγκόσμιες μεταφορές πετρελαίου, ανέφερε ότι έως τις 3:40 μ.μ. ώρα ΗΑΕ την Κυριακή, «η ναυτική κυκλοφορία εξακολουθεί να κινείται και προς τις δύο κατευθύνσεις εντός των Στενών του Ορμούζ», επικαλούμενη δεδομένα AIS.

Ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS, δήλωσε στο CNBC την Κυριακή:
«Οι τιμές πετρελαίου πιθανότατα θα ανοίξουν υψηλότερα, αυξάνοντας περαιτέρω το γεωπολιτικό premium», προσθέτοντας ότι το πετρέλαιο θα διατηρήσει «premium κινδύνου προς το παρόν» και ότι οι τιμές θα παραμείνουν ασταθείς στο εγγύς μέλλον, καθώς «είναι ασαφές πώς μπορεί να εξελιχθεί η σύγκρουση».

Οι τιμές υποχώρησαν κατά 2% την Παρασκευή, πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει την εμπλοκή του στον πόλεμο Ισραήλ–Ιράν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έχουν ήδη σημειώσει άνοδο 11% από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, και τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό παραμένουν ευμετάβλητα. Οι τιμές αναμένονται να αυξηθούν τη Δευτέρα μετά την επίθεση των ΗΠΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Edward Bell, προσωρινός επικεφαλής οικονομολόγος στην Emirates NBD, δήλωσε στο CNBC:

«Οι αγορές πετρελαίου πιθανότατα θα θεωρήσουν τις επιθέσεις των ΗΠΑ ως σημαντική κλιμάκωση του πολέμου και θα ενσωματώσουν στους υπολογισμούς τους αυξημένο κίνδυνο για την ασφάλεια της προσφοράς».

Πρόσθεσε ότι «οι αγορές εξακολουθούν να καθοδηγούνται από τους τίτλους των ειδήσεων, όχι από θεμελιώδη μεγέθη», και συνέστησε να αναμένονται «μεγάλες διακυμάνσεις» τις επόμενες ημέρες.

«Παρότι δεν υπάρχει διακοπή στις ροές πετρελαίου από τον Κόλπο και οι πετρελαϊκές υποδομές δεν έχουν δεχθεί άμεσες επιθέσεις, οι αγορές πιθανότατα θα συνεχίσουν να τιμολογούν ένα αυξημένο γεωπολιτικό premium», κατέληξε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ