Η εβδομάδα που ξεκινά βρίσκει τις παγκόσμιες αγορές σε καθεστώς αναμονής, καθώς οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά από κρίσιμες εξελίξεις, με φόντο τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ και τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Στις 9 Ιουλίου εκπνεί η «περίοδος χάριτος» για τους υψηλούς δασμούς που είχαν επιβληθεί επί διακυβέρνησης Trump, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο το ρίσκο εμπορικών εντάσεων. Μέχρι στιγμής, μόνο Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα και Βιετνάμ έχουν καταλήξει σε εμπορικές συμφωνίες, αφήνοντας αρκετά μέτωπα ανοιχτά, με ενδεχόμενο αρνητικών αναταράξεων στο παγκόσμιο εμπόριο.
Τα βλέμματα στρέφονται στη Γερμανία, όπου η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί για δεύτερο διαδοχικό μήνα, επιβεβαιώνοντας τις διαρθρωτικές αδυναμίες του μεταποιητικού τομέα. Παράλληλα, αναμένονται στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο σε Γερμανία και Γαλλία, ενώ η Ευρωζώνη ανακοινώνει τις λιανικές πωλήσεις και τον τελικό πληθωρισμό Ιουνίου, δείκτες-κλειδιά για την ΕΚΤ.
Βρετανία και Ελβετία: Δείκτες ανάπτυξης και εμπιστοσύνης στο επίκεντρο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επενδυτές αναμένουν τα μηνιαία στοιχεία ΑΕΠ, τη βιομηχανική παραγωγή και τον δείκτη τιμών κατοικιών Halifax, ενώ στην Ελβετία δημοσιεύεται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Στη Ρωσία, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα δεδομένα πληθωρισμού.
Fed: Χωρίς σαφές σήμα για τα επιτόκια – Στο επίκεντρο τα πρακτικά της FOMC
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει επιφυλακτική ως προς το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων. Οι επενδυτές στρέφονται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τυχόν ενδείξεις για την επόμενη κίνηση. Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής, διατηρώντας την αβεβαιότητα στην αγορά.
Στο οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ, ξεχωρίζουν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, τα στοιχεία για την καταναλωτική πίστη και η δημοσιονομική κατάσταση του προϋπολογισμού. Παράλληλα, ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, με ονόματα όπως Delta Air Lines και Conagra Brands να ανοίγουν τον χορό.
Ασία–Ειρηνικός: Στοιχεία πληθωρισμού και αποφάσεις νομισματικής πολιτικής
Στην Κίνα, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν στασιμότητα στον δείκτη τιμών καταναλωτή και συνέχιση της αποπληθωριστικής τάσης στις τιμές παραγωγού. Η Ιαπωνία ανακοινώνει ευρεία γκάμα δεικτών: μισθοί, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, παραγγελίες μηχανημάτων και τιμές παραγωγού.
Στο προσκήνιο και οι τέσσερις κεντρικές τράπεζες της περιοχής:
- Η Αυστραλία αναμένεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια, λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας.
- Νότια Κορέα και Μαλαισία πιθανότατα θα διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά.
- Στη Νέα Ζηλανδία, αναμένεται διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 3,25%.
Λατινική Αμερική: Δείκτες απασχόλησης και πληθωρισμού δείχνουν τον δρόμο
Τέλος, το ενδιαφέρον μεταφέρεται και στην Αμερική του Νότου. Στον Καναδά, θα δημοσιευτούν στοιχεία για την απασχόληση και ο δείκτης PMI Ivey, ενώ σε Μεξικό και Βραζιλία, οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό θα αποτελέσουν οδηγό για τη νομισματική πολιτική στην περιοχή.