Η Shein, ο κινεζικής καταγωγής κολοσσός της διαδικτυακής fast fashion με έδρα πλέον τη Σιγκαπούρη, υπέβαλε απόρρητα αίτηση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (HKEX), σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως απόπειρα πίεσης των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί το πολυαναμενόμενο —και επί μακρόν παγωμένο— σχέδιο της εταιρείας για δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το προσχέδιο του ενημερωτικού δελτίου κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ παράλληλα η εταιρεία επιδίωξε να εξασφαλίσει και την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC).
Η Shein είχε αρχικά υποβάλει αίτηση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου πριν από περίπου 18 μήνες, ωστόσο φέρεται να αντιμετώπισε σημαντικές καθυστερήσεις ως προς τη λήψη ρυθμιστικής έγκρισης. Έτσι, τον Μάιο η εταιρεία μετατόπισε την προσοχή της στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με πηγές.
Η είσοδος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου θεωρούνταν στρατηγική επιλογή για την Shein, καθώς θα παρείχε διεθνή κύρος και πρόσβαση σε ώριμο επενδυτικό κοινό της Δύσης.
Ωστόσο, η πορεία προς τη δημόσια εγγραφή κάθε άλλο παρά ομαλή ήταν. Η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες για χρήση καταναγκαστικής εργασίας, που φέρεται να σχετίζονται με την παραγωγή των προϊόντων της – όπως τα φθηνά μπλουζάκια των $5 και παπούτσια των $7.
Παρότι η Shein αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες, πέρυσι μετέφερε τη στρατηγική της από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προς το Λονδίνο, λόγω της έντονης πολιτικής πίεσης από Αμερικανούς βουλευτές.
Τι σημαίνει η κίνηση αυτή για την Ευρώπη
Η απόφαση της Shein να στραφεί τελικά προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά τις καθυστερήσεις στο Λονδίνο, αποτελεί ένδειξη αποδυνάμωσης του ευρωπαϊκού ρόλου ως πυλώνα παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Εφόσον η εισαγωγή ολοκληρωθεί εκτός Ευρώπης, η περιοχή ενδέχεται να χάσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα IPO της τελευταίας δεκαετίας, τόσο σε όρους εμπορικού ενδιαφέροντος όσο και κεφαλαιακής ρευστότητας. Παράλληλα, η υποχώρηση της Shein από τη βρετανική αγορά στέλνει μήνυμα επιφυλακτικότητας σε άλλες ασιατικές εταιρείες που σκέφτονται να αντλήσουν κεφάλαια μέσω Λονδίνου, ενισχύοντας την εντύπωση ότι η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προσφέρουν πλέον το κατάλληλο ρυθμιστικό και επενδυτικό περιβάλλον για κολοσσούς της νέας ψηφιακής οικονομίας. Η απώλεια αυτή ενδέχεται να επιδεινώσει τη στασιμότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που ήδη αντιμετωπίζουν μειωμένες ροές από εταιρείες τεχνολογίας και λιανικής παγκοσμίου εμβέλειας.