Με ανησυχία παρακολουθούν επενδυτές και αναλυτές τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ της επιβολής δασμών 30% στις εισαγωγές από την Ε.Ε. και το Μεξικό την 1η Αυγούστου.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις αλλεπάλληλες αλλαγές στάσης του Τραμπ (και) στο εν λόγω ζήτημα, με την ανακοίνωση - σε διάφορες φάσεις τους τελευταίους πέντε περίπου μήνες - υψηλών δασμών που κατόπιν ανακαλούνται, τροποποιούνται ή η εφαρμογή τους αναβάλλεται, ουδείς γνωρίζει αν πρόκειται για μια ακόμη διαπραγματευτική ενέργεια (μια «μπλόφα») του Αμερικανού προέδρου προκειμένου να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, ή αν όντως προτίθεται να υψώσει δασμολογικά τείχη στο διατλαντικό εμπόριο.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε προχωρήσει και σε ανακοινώσεις δασμών για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και η Βραζιλία, ενώ ανακοινώθηκε και δασμός 50% στον χαλκό.
«Στρατηγική κλιμάκωσης για αποκλιμάκωση»
Ο Μάικλ Μπράουν, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στην Pepperstone (Λονδίνο), εκτιμά ότι «απομένουν ακόμα τρεις εβδομάδες μέχρι την 1η Αυγούστου, που σε τέτοιου τύπου διαπραγματεύσεις θεωρείται πολύς χρόνος. Θεωρώ πως πρόκειται για μια στρατηγική ‘κλιμάκωσης για απο-κλιμάκωση’, με στόχο την πίεση των συνομιλητών και την αποκόμιση περισσότερων παραχωρήσεων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη απειλή του Τραμπ μπορεί να θεωρηθεί ως «προετοιμασία» για πολύ βαρύτερους δασμούς, ακόμη και 50%. Παράλληλα, επισημαίνει τον κίνδυνο: «Αν η ΕΕ ερμηνεύσει την ανακοίνωση ως κίνηση εχθρική, ενδέχεται να αντιδράσει με άμεσα αντίμετρα, προκαλώντας νέα κλιμάκωση. Τότε η διαδικασία θα πάψει να είναι απλή διαπραγμάτευση και θα περάσει σε φάση ρήξης».
Όπως σημειώνει, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στο ευρώ και στα περιουσιακά στοιχεία της Ευρωζώνης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της ισορροπίας, εφόσον αποσαφηνιστεί η πρόθεση των ΗΠΑ.
«Δεν έχουν προεξοφληθεί οι κίνδυνοι στις αγορές»
Ανησυχία για τις επιπτώσεις στις αγορές εκφράζει και ο Καρλ Σαμότα, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στην Corpay (Τορόντο): «Οι επενδυτές είχαν ήδη ξεκινήσει να αντισταθμίζουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης του δασμολογίου, αλλά η απόφαση για 30% ξεπέρασε τις προσδοκίες», επισημαίνει. «Είναι λογικό να αναμένουμε πιέσεις στο ευρώ και στο μεξικανικό πέσο, με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών».
Ο ίδιος τονίζει ότι η στρατηγική προστατευτισμού του Τραμπ δεν έχει ακόμα επαρκώς ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις των νομισμάτων ή στη μεταβλητότητα: «Έρχεται στιγμή προσαρμογής – είτε στις αγορές είτε στον ίδιο τον Λευκό Οίκο».
Τι περιμένει η Ευρώπη
Ο Ματιέ Σαβαρί, επικεφαλής στρατηγικής για την Ευρώπη στη BCA Research (Μόντρεαλ), αναφέρει πως η τακτική του Τραμπ είναι γνώριμη από την πρώτη του θητεία: «Προβάλλει εξωφρενικές απαιτήσεις, τις μετριάζει, επαναφέρει πίεση και τελικά προκύπτει συμφωνία. Αυτό βλέπουμε να επαναλαμβάνεται».
Κατά τον ίδιο, το τελικό αποτέλεσμα ίσως είναι η αποδοχή από την ΕΕ ενός δασμού της τάξης του 10%, κάτι που «μπορεί να αντέξει η Ευρώπη».
Βαριές επιπτώσεις
Ο Μαρκ Μαλέκ, επικεφαλής επενδύσεων στη Siebert Financial (Νέα Υόρκη), τονίζει πως τυχόν επιβολή δασμών ύψους 30% θα είναι κατά πολύ υψηλότεροι από τις εκτιμήσεις της αγοράς: «Αν δούμε τις επιστολές που έχουν σταλεί, ο μέσος όρος πλέον είναι 30% – αρκετά πιο πάνω από το 10% που θεωρούσε η αγορά ως βασικό σενάριο».
Αν αυτό το ποσοστό επικρατήσει, προειδοποιεί για «σημαντικές συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ και στην αμερικανική οικονομία γενικότερα», αφού πλήττονται προϊόντα από πολυτελή οχήματα μέχρι βιομηχανικά χημικά.
Ο ίδιος επισημαίνει πως η ανοχή των επενδυτών απέναντι στον Τραμπ ίσως εξαντληθεί στην επερχόμενη περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων: «Αν οι εταιρείες εμφανίσουν χαμηλότερα κέρδη ή εκφράσουν ανησυχία για τις επιπτώσεις των δασμών, το κλίμα μπορεί να αλλάξει απότομα».
«Αναμονή και σταθερά ανοδική τάση» βλέπει η CFRA
Τέλος, ο Σαμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA (Πενσυλβάνια), προσεγγίζει την κατάσταση με περισσότερη ψυχραιμία: «Οι επενδυτές θα διατηρήσουν στάση αναμονής. Οι αγορές θα ανταποκριθούν όταν υπάρξει σαφήνεια και συγκεκριμένα δεδομένα, όπως ένας αιφνιδιαστικά υψηλός πληθωρισμός λόγω δασμών». «Μέχρι τότε, η ανοδική πορεία των μετοχών στις ΗΠΑ είναι το πιθανότερο σενάριο», καταλήγει.
Με πληροφορίες από Reuters