Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 894 μονάδες με άνοδο 0,27% ξεκινά ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με σημαντική άνοδο και στο ελληνικό και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με πιέσεις στις ασιατικές αγορές οι οποίες διαφαίνεται ότι θα περάσουν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πάντως ο DAX ξεκίνησε την συνεδρίαση οριακά θετικά ενώ ο βρετανικός FTSE 100 οριακά πτωτικά παρά το γεγονός ότι ανοίξει σήμερα η εστίαση στη Βρετανία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε ανοδική τάση έχοντας ξεπεράσει ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή τις 891 μονάδες και θέτοντας ως βραχυπρόθεσμο στόχο τις 900 μονάδες. Ακόμη και εάν υπάρξει κάποια συσσώρευση κάτω από τις 890 μονάδες στις επόμενες συνεδριάσεις, η πορεία όπως δείχνει η τεχνική ανάλυση παραμένει ανοδική. Αν υπάρξει διόρθωση , η πρώτη στήριξη είναι οι 860 μονάδες.

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς μέχρι το τέλος Απριλίου

Εκτός από την πορεία των ξένων αγορών που διαμορφώνουν το μεγάλο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο, ως απόλυτα εξαρτώμενο εξ' αυτών, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις βραχυπρόθεσμες τάσεις.

Οι συνεδριάσεις μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα (τέλος Απριλίου) θα καθοριστούν από τον τραπεζικό κλάδο που βρίσκεται σε bull market και ιδιαίτερα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς η οποία έχει προσδώσει αυξημένη μεταβλητότητα στη μετοχή, επηρεάζοντας και τον κλαδικό δείκτη.

Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με τις επενδύσεις και τα μερίσματα των εισηγμένων αποτελούν το 'καύσιμο' για την άνοδο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της τελευταίας εβδομάδας, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, της Quest που κατέγραψαν σημαντικές ανοδικές κινήσεις. Σήμερα, προσυνεδριακά ανακοίνωσαν αποτελέσματα και τα Πλαστικά Θράκης εμφανίζοντας έκρηξη κερδοφορίας το 2020 ενώ πτώση κερδών (αναμενόμενη) η Aegean. Eπισης η Μυτιληναίος ανακοίνωσε επενδυτική συμφωνία στην Αυστραλία.

Οι εξελίξεις με την πανδημία, παραμένουν καθοριστικοί παράμετροι εξελίξεων και για την οικονομία που έχει αρχίσει να ζεσταίνεται με το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και προσδοκά το άνοιγμα της εστίασης και αργότερα (μετά το Πάσχα) του τουρισμού.

Τέλος, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κυρίως οι προσδοκίες για την 'επόμενη ημέρα' τροφοδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον για blue chips αλλά και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που κινούνται το τελευταίο διάστημα κυρίως από Έλληνες επενδυτές. Η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αποτελεί τον καλύτερο ίσως δείκτη του καλού επενδυτικού κλίματος.

Οι μη τραπεζικές μετοχές του ΧΑ προσφέρουν ένα υγιές αναπτυξιακό προφίλ, με εκτιμώμενη διψήφια αύξηση των κερδών ανά μετοχή την επόμενη τριετία, τη στιγμή που εμφανίζουν discount 10% έναντι των ιστορικών μέσων όρων τους και άνω του 40% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς μετοχές, σύμφωνα με την Eurobank Securities.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ