Νέα
  • ΓΔ: 859.38 -0.89%
  • Τζίρος: 82,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Μικρή αύξηση των αποδόσεων λόγω βελτίωσης του οικονομικού κλίματος

Ευρώ / Πηγή: Pixabay
Ευρώ / Πηγή: Pixabay

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όπως και γενικότερα των ομολόγων της Ευρωζώνης σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου, λόγω της βελτίωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές και της ενισχυόμενης αίσθησης ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για την πληγείσα από τον κορονοϊό οικονομία.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο κατά μία μονάδα βάσης στο 0,90%, ενώ οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωναν αύξηση 1-2 μονάδων βάσης.

Σημειώνεται ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα 'BB', επικαλούμενος την προοπτική ταχείας βελτίωσης των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της καθώς θα υποχωρεί ο δυσμενής αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού.

Αν και οι αγορές των ομολόγων σταθεροποιήθηκαν από τις πωλήσεις που είχαν σημειωθεί, με αιχμή τις ΗΠΑ, νωρίτερα φέτος, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και της πορείας των εμβολιαστικών προγραμμάτων έχουν αρχίσει να ασκούν κάποια πίεση στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών 

Τις τελευταίες εβδομάδες επιταχύνθηκαν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, με τις μεγάλες χώρες της ΕΕ να προχωρούν τους εμβολιασμούς με ρυθμό αντίστοιχο με αυτό της Βρετανίας. Η ΕΕ αναμένεται να πετύχει τον στόχο της για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη NatWest Markets.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,24%, κοντά στο υψηλό επίπεδο επτά εβδομάδων που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση των 30ετών τίτλων διαμορφώθηκε στο 0,31%, κοντά στο υψηλό επίπεδο ενός και πλέον έτους της περασμένης εβδομάδας.

Οικονομολόγος της Western Asset ανέφερε ότι η ανοδική τάση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων αναμένεται να είναι σταδιακή, εναρμονισμένη με τη συνολική εικόνα της ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι επενδυτές εστίασαν στην Ιταλία, η οποία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο ανάκαμψής της μετά από πολυήμερες έντονες διαβουλεύσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την υποβολή του στις Βρυξέλλες στο τέλος Απριλίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ