Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 917 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Τα μηνύματα που πέρασε η FED χθες για την Αμερικανική οικονομία, σαφέστατα επέδρασαν στις αμερικανικές αγορές μετοχών αλλά και στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν και αυτές ανοδικά (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) ενώ και τα ευρωπαικά futures δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν ανοδικά και οι ευρωπαικές αγορές.

Ο θετικός μήνας Απρίλιος και οι προσδοκίες για τον Μάιο

Για σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, παραδοσιακά στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι συνεδριάσεις ειναι χαμηλών όγκων συναλλαγών και περιορισμένου ενδιαφέροντος. Οι εγχώριοι επενδυτες μεταθέτουν τους στόχους τους για μετά το Πάσχα. Ο Γενικός Δείκτης έδειξε χθες ότι μπορεί να συσπειρωθεί πέριξ των 910 μονάδων και να κινηθεί προς τις 920 μονάδες. Εάν δεν το καταφέρει σήμερα ίσως στις αρχές Μαίου να έχουμε αυτή την άνοδο. Eκτός από τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν και το εγχώριο χρηματιστήριο, στην Ελλάδα έχουμε πρόσφατη την θετική επίδραση από την πιστοληπτική αναβάθμιση χρεοστασίου (ομολόγων) και τραπεζών από την S&P που ανάβει το 'πράσινο φως' για περαιτέρω αναβαθμίσεις. Δημοσιονομικά εκτός από την δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων χθες Μεγ. Τετάρτη, φαίνεται ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και η έναρξη του τουρισμού στα μέσα Μαίου θα τονώσουν τα έσοδα μέχρι να ξεκινήσουν οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο Απρίλιος που ουσιαστικά τελειώνει σήμερα ήταν ίσως ο καλύτερος μήνας με πολλές εταιρικές εξελίξεις που βάζουν τη βάση για την μελλοντική τους ανάπτυξη.

Εταιρικά Αποτελέσματα

Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων ολοκληρώνονται (σε ποσοστό πάνω από 90% των εισηγμένων) σήμερα και δείχνουν δύο κατηγορίες εταιρειών. Αυτές που άντεξαν ή και ξεπέρασαν το οικονομικό σοκ της πανδημίας και αυτές που μεταφέρουν μαζί τους προβλήματα και ζημιές της προηγούμενης χρήσης (2020) και στην χρήση που διανύουμε. Το ζητουμενο για τις δεύτερες είναι πότε θα περάσουν σε θετικό κύκλο.

Οι τράπεζες και οι λοιποί κλάδοι

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν σηκώσει στις πλάτες τους την ευθύνη της άνοδου της χρηματιστηριακής αγοράς και της ανάκαμψης. Οι εξελίξεις του Απριλίου ήταν καταιγιστικές για τον τραπεζικό κλάδο και αρκετά καθησυχαστικές για το μέλλον του. Πλέον όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες αλλά ξεκινούν τον επόμενο γύρο, αυτόν της ανάπτυξης. Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνονται στην πορεία των μετοχών των συστημικών τραπεζών αλλά ακόμη και της Τράπεζας Αττικής που δείχνει να μετασχηματίζεται. Μπορεί οι τραπεζικες μετοχές να μην κινούνται ομαδικά ανοδικά αλλά σαφώς διαθέτουν ανοδικό momentum.

Οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά ευνοούν σε εισροές κεφαλαίων από ξένα funds προς τα υπόλοιπα ελληνικά blue chips. Στην προφυλακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ , Μυτιληναίος, Coca Cola HBC , Titan HBC και Motor Oil βάσει των τακτικών εισροών τα τελευταία δύο χρόνια. Λόγω της συγκυρίας Jumbo και Aegean διαθέτουν μία ανοδική τάση (έστω και με περιστασιακές ρευστοποιήσεις). Σε φάση έντονης κινητικότητας παραμένουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ανακοίνωσε αποτελέσματα) και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ