Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καμπανάκι για διόρθωση στο χρηματιστήριο τον Μάιο

Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo
Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo

Η τελευταία ημέρα του Απριλίου (στην Ελλάδα είχαμε αργία λόγω της Μεγ. Παρασκευής) έκλεισε με αυξημένες ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Είναι ίσως οι πλέον μαζικές ρευστοποιήσεις (μετοχών) που είδαμε από πέρυσι τον Μάρτιο 2020 όταν ξεκίνησαν τα lockdowns ανά την υφήλιο. Θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι πάντα η τελευταία ημέρα κάθε μήνα είναι διορθωτική αλλά αυτό που ανησύχησε τους επενδυτές ήταν η καθολικότητα των ρευστοποιήσεων σε όλα τα χρηματιστήρια.

Ενδεικτικά στις ΗΠΑ, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,54% στις 33.874 μονάδες, απομακρυνόμενες από τις 34.000 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,72% στις 4.181 μονάδες και ο Nasdaq μειώθηκε κατά 0,85% στις 13.962 μονάδες. Οι βασικοί λόγοι είναι ότι παραδοσιακά ο Μάιος είναι διορθωτικός μήνας για τα αμερικανικά χρηματιστήρια, οι αποτιμήσεις παραμένουν υψηλές και ότι ενδεχομένως κάποιοι «τρόμαξαν» από τον λόγο του Προέδρου Μπάιντεν και την πρόθεση πρόσθετης φορολόγησης επιχειρήσεων και πλουσίων.

Υποχώρησαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Ευρώπη ακολούθησε στην πλειονότητά της την αμερικανική διόρθωση, με τον DAX να υποχωρεί οριακά στις 15.135 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 μειώθηκε κατά 0,53% στις 6.269 μονάδες και ο Eurostoxx υποχώρησε κατά 0,55% στις 3.974 μονάδες. Το πλέον ανησυχητικό ήταν η πλειονότητα των ευρωπαικών αγορών κινήθηκε πτωτικά. Σημαντική πτώση είχαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, (Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Κίνας) και βέβαια το ινδικό χρηματιστήριο λόγω της τρομακτικής εξάπλωσης της Covid στην Ινδία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο γλύτωσε λόγω αργίας αλλά ουδείς γνωρίζει εάν η πίεση αυτή στις διεθνείς αγορές μεταφερθεί στο άνοιγμα την Τετάρτη του Πάσχα. Να σημειωθεί ότι την Μεγάλη Πέμπτη (28/4), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,77% στις 910,37 μονάδες. Τεχνικά, η πρώτη στήριξη είναι στις 900 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 920 μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ