Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Wall Street: Τα ισχυρότερα εταιρικά κέρδη στηρίζουν το ράλι των μετοχών

Κλείσιμο Wall Street
Πηγή: AP

Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ξεπερνούν τις προσδοκίες, ενισχύοντας την άποψη των επενδυτών ότι η αύξηση των κερδών θα μπορέσει να στηρίξει την αγορά φέτος. Σύμφωνα με το Reuters, μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προέρχεται ξανά από τις τεχνολογικές εταιρείες και τις εταιρείες με ισχυρή δυναμική. Τα κέρδη ανακάμπτουν από τα περυσινά χαμηλά λόγω της πανδημίας επίπεδα.

Αύξηση κερδών 46% για τις εταιρείες του S&P 500

Με πάνω από τις μισές εταιρείες του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, η πρόβλεψη τώρα είναι ότι τα κέρδη θα είναι αυξημένα κατά 46% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 24% στην αρχή Απριλίου.

Περίπου το 87% των αποτελεσμάτων ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή, το υψηλότερο αντίστοιχο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1994, όταν άρχισε η παρακολούθηση των στοιχείων αυτών από τη Refinitiv.

Υψηλές οι αποτιμήσεις της αγοράς

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, τα ισχυρότερα των αναμενόμενων κέρδη μπορούν να οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα την αγορά, oι αποτιμήσεις της οποίας είναι ήδη πολύ υψηλές. Οι εταιρείες του S&P 500 διαπραγματεύονται σε τιμές που αντιστοιχούν 23 φορές στα κέρδη τους, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο που είναι περίπου 15 φορές.

Επικαλούμενος τα ισχυρότερα κέρδη, ο Jonathan Golub, επικεφαλής αναλυτής για τις αμερικανικές μετοχές της Credit Suisse Securities, αύξησε χθες για το 2021 τον στόχο του για τον δείκτη S&P 500 στις 4.600 από τις 4.300 μονάδες.

Ο S&P 500 διαμορφωνόταν τελευταία στις 4.180 μονάδες και σημειώνει άνοδο 11% από το τέλος του 2020. Η άνοδος του δείκτη ήταν μικρότερη από 2% από τα μέσα Απριλίου, όταν άρχισε η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, αλλά παραμένει κοντά στα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ.   

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τις ανακοινώσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για να δουν αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις κερδών από εταιρείες, όπως η Pfizer, η Activision Blizzard, η Cummins και η ConocoPhillips.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήρθαν μετά από ένα πολύμηνο ράλι των μετοχών καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έγιναν ευρύτερα διαθέσιμα.  

Αν και οι κίνδυνοι από μία αύξηση του πληθωρισμού και πιθανόν και της φορολογίας έδωσαν σε κάποιους επενδυτές τον λόγο για να είναι πιο επιφυλακτικοί για τις μετοχές με ισχυρή δυναμική, τα κέρδη τους μπορεί να τους κάνουν να το σκεφτούν διπλά πριν αποφασίσουν να μην επενδύσουν σε αυτές.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ