Νέα
  • ΓΔ: 914.39 -0.62%
  • Τζίρος: 21,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 912 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο
Πηγή: Pixabay

Χρηματιστηριακή ηρεμία και νέα άνοδο στους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης έφεραν οι διαβεβαιώσεις της κας Γέλεν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε αύξηση επιτοκίων. Ο Dow Jones κινείται (ξανά) σε ιστορικά υψηλά πάνω από τις 34.000 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται και αυτός σταθερά πέριξ των 4.200 μονάδων ενώ μικρές πιέσεις δέχθηκαν χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος) οι τεχνολογικές μετοχές του Nasdaq.

Οι ευρωπαικές αγορές έχουν ήδη ξεκινήσει ανοδικά και ο γερμανικός DAX μετά από τις εντονότατες διακυμάνσεις των 300 και πλέον μονάδων χθες, οδηγείται προς προς τις 15.300 μονάδες. Εξίσου ανοδικά κινούνται και οι υπόλοιπες ευρωπαικές αγορές , με το γαλλικό χρηματιστήριο να επικεντρώνεται και στα τραπεζικά αποτελέσματα (α τριμήνου 2021) της Societe Generale.

Εν αναμονή των 920 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη

Σ' αυτό το θετικό περιβάλλον, εύλογα περιμένουμε μία αντίστοιχη εξέλιξη για τον Γενικό Δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση. Ο στόχος των 920 μονάδων δεν είναι μακρινός αλλά ούτε και εύκολος. Θα απαιτηθούν καθαρές εισροές κεφαλαίων σε δεικτοβαρείς τίτλους. Η επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου δείχνει ότι από το εξωτερικό τουλάχιστον υπάρχει ενδιαφέρον για ελληνικά assets ενώ και η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών συνηγορούν για μία καλή πορεία.

Αυτό που παρατηρήσαμε στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ότι ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή ανοδική μεταβολή και μικρή διακύμανση, η μεταβλητότητα ανάμεσα στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν αυξημένη. Επί της ουσίας κάθε μετοχή διαμορφώνει στις παρούσες συνθήκες την δική της τάση. Ούτε όλες οι τράπεζες κινούνται προς την ανοδική κατεύθυνση ούτε μετοχές άλλων κλάδων έχουν ίδια εικόνα, όπως χαρακτηριστική είναιη διαφοροποίηση μεταξύ Motor Oil και ΕΛΠΕ.

Tράπεζες και λοιπά blue chips

Στις τράπεζες σε ανοδική τάση ήταν η Alpha Bank και κυρίως η Eurobank για την οποία έχει προεξοφληθεί είσοδος στον MSCI , σε ουδέτερη τάση η ΕΤΕ και σε τάση 'ερωτηματικό' η Πειραιώς που αναμένει την είσοδο εκατομμυρίων μετοχών που θα προέλθουν απο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εντούτοις η μετοχή φαίνεται ότι αγνοεί το επικείμενο dilution και κινείται ανοδικά. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η Μυτιληναίος ήταν η πρώτη εταιρεία από τον FTSE Large Cap που ανακοίνωσε αποτελέσματα α' τριμήνου και απ' ότι έδειξε η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής δεν εντυπωσίασαν. Ωστόσο ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις που θα 'ωριμάσουν' αργότερα και θα τον καταστήσουν ενεργειακό leader σε πανευρωπαικό επίπεδο.

Επίσης μία κατηγορία μετοχών για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον είναι οι μετοχές εταιρειών που θα αρχίσουν να απολαμβάνουν τα οφέλη από την απελευθέρωση της οικονομίας. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η Jumbo, η Aegean , η Autohellas (πρόσθεσε και νέες επενδύσεις σε 'πράσινη' οικονομία) και αρκετές άλλες. Τέλος, η μεσαία κεφαλαιοποίηση μετά από το ράλι δύο εβδομάδων που έκανε ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE Mid βρίσκεται και αυτή στη φάση της διαφοροποίηση

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ