Νέα
  • ΓΔ: 905.55 -1.02%
  • Τζίρος: 86,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Αύξηση των αποδόσεων μετά τη δήλωση για πιθανή επιβράδυνση του QE

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μετά τη δήλωση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Martins Kazaks, ότι είναι πιθανή μία επιβράδυνση του έκτακτου προγράμματός της αγορών ομολόγων (PEPP) τον επόμενο μήνα.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε αύξηση 2 μονάδων βάσης στο -0,22% στις 11.16 (ώρα Ελλάδας). Η απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων αυξανόταν επίσης κατά 2 μονάδες βάσης  στο 0,93%, πλησιάζοντας την απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,97%. 

Ο Kazaks είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει τον Ιούνιο να μειώσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP, αν το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλό.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να επιταχύνει τις αγορές της στο πλαίσιο του PEPP στο δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Μάρτιο, έχοντας ως στόχο να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ θα επανεξετάσει την απόφαση αυτή τον Ιούνιο.

Ο Kazaks είπε ότι θεωρεί πως η κεντρική τράπεζα θα «συζητήσει σίγουρα» την αύξηση των αγορών ομολόγων της στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματός της (APP), εφόσον οι προοπτικές για τον πληθωρισμό διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα όταν λήξει το PEPP (σ.σ.: τον Μάρτιο του 2022).

«Το θέμα σήμερα το πρωί που ήταν πρωτοσέλιδο σε αρκετά μέσα ενημέρωσης δεν είναι στην πραγματικότητα κάτι νέο», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, προσθέτοντας: «Η αντίδραση των αγορών δείχνει σαν να θέλουν πραγματικά να πιάσουν την αρχή της συζήτησης που πιθανόν να γίνει φέτος για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων». Ο ίδιος είπε ότι οι δηλώσεις του Kazak για την αύξηση των τακτικών αγορών ομολόγων ήταν πιο ενδιαφέρουσες.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ