Νέα
  • ΓΔ: 915.45 -0.50%
  • Τζίρος: 27,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων - Στο 1,10% των 10ετών ελληνικών

Ευρώ / Πηγή: Pixabay
Ευρώ / Πηγή: Pixabay

Αυξητικά κινούνται και σήμερα, Δευτέρα 17 Μαΐου, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας στην περιοχή, που θα τροφοδοτηθεί από την επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων, μπορεί να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιβραδύνει τον ρυθμό αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της για τον κορονοϊό (PEPP).

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκε σήμερα κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,10%, ενώ μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν τα αντίστοιχα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοσή τους να αυξάνεται 7 μ.β. στο 1,14%.

Πρόκειται για την υψηλότερη απόδοση 8μήνου των ιταλικών τίτλων, εξέλιξη που οφείλεται και στην ανησυχίας για το μέλλον των μεταρρυθμίσεων στη χώρα . Η απόδοση των ιταλικών τίτλων είχε αυξηθεί σχεδόν 16 μ.β. την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη αύξηση ενός και πλέον έτους.

Ανησυχία στην Ιταλία για τις μεταρρυθμίσεις

Η πορεία αυτή συνεχίστηκε σήμερα, μετά και τη δήλωση του  ηγέτη της Λίγκα, Ματέο Σαλβίνι το Σαββατοκύριακο ότι ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε βασικές μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ, επειδή η κυβέρνησή του εθνικής ενότητας είναι πολύ διχασμένη.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας είναι τόσο χαμηλές, ώστε θα είναι οι πρώτες που θα αυξηθούν αν υπάρξει ανησυχία σχετικά με τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ ή τις αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε αναλυτής της Saxo Bank.

H απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων κινήθηκε προς τα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν 2ετίας, στο -0,11%.

Εως τώρα, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων δεν έχουν προκαλέσει συναγερμό, πιθανότατα επειδή οι αγορές και η ΕΚΤ θεωρούν ότι το ισχυρότερο οικονομικό πλαίσιο δικαιολογεί μία αύξησή τους.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ