Νέα
  • ΓΔ: 910.11 -0.51%
  • Τζίρος: 22,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 914 μονάδες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση

Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo
Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo

Με τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά παρά την μεταβλητότητα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει την ευκαιρία να επιστρέψει πλέον πάνω από τις 920 μονάδες, επίπεδα που είχε εγκαταλείψει πριν από 16-17 μήνες. Ο Γενικός Δείκτης με ένα αγοραστικό κρεσέντο προς το τέλος της συνεδρίασης κατάφερε να κλείσει σε υψηλά 16μηνών στις 913,48 μονάδες (ημερήσια μεταβολή 1,27%). Οι ευρωπαικές αγορές ξεκίνησαν στην πλειονότητά τους ανοδικά και αυτό βοηθά στην θετική εξέλιξη και της σημερινής συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τράπεζες και μη χρηματοοικονομικά blue chips

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ήδη στις 914 μονάδες με οριακή θετική μεταβολή. Το ζητούμενο στη σημερινή συνεδρίαση είναι να συνεχιστεί η άνοδος στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες πρωταγωνίστησαν κατά την χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση. Επίσης χθες είχαμε και τα περισσότερα blue chips να κινούνται ανοδικά και να συνδράμουν και αυτά στην υπέρβαση των 910 μονάδων. Εάν συνεχιστεί η ανοδική κίνηση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Jumbo, Coca Cola HBC , Titan Int, Motor Oil , ΟΛΠ , Ελλάκτωρ , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ (ή έστω στις περισσότερες εξ' αυτών) τότε μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δούμε τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 920 μονάδες. Η ανοδική κίνηση συνέπεσε με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με το επικείμενο νέο άνοιγμα (reopening) του 10ετούς ομολόγου, το 10ο Greek Investment Forum το οποίο ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή και βέβαια εν αναμονή των διεθνών εξελίξεων.

Να επισημάνουμε ότι πριν γίνει η υπέρβαση των 910 μονάδων στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης είχε προηγηθεί μία συσσώρευση πάνω από τις 900 μονάδες για 4 συνεδριάσεις. Σε περίπτωση ήπιας διόρθωσης, ο Γενικός Δείκτης θα βρεί στηρίξεις πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων. Περίπτωση βίαιας διόρθωσης υπάρχει μόνο εάν η ΕΚΤ αλλάξει εντελώς στρατηγική στην αυριανή συνεδρίασή της.

Σε ότι αφορά τις μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, αυτές υστέρησαν (ως δείκτης) χθες αλλά γενικότερα υπάρχει αυξημένη δυναμική από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα σε επιμέρους τίτλους.

Με τα μάτια στην ΕΚΤ

Οι ευρωπαικές αγορές στρέφονται προς την αυριανή ομιλία της κας Λαγκάρντ στην ΕΚΤ που θα καθορίσει εάν θα συνεχιστεί η επαναγορά ομολόγων (PEPP) ή θα χαλαρώσει λόγω και της σταδιακής εκτόνωσης της πανδημίας και της επιστροφής στην κανονικότητα πολλών οικονομιών. Οι υπέρμαχοι της συνέχισης της επαναγοράς ομολόγων, θεωρούν ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η στήριξη των οικονομιών μέχρι να επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάπτυξης ενώ οι αντίπαλοί (αυτοί που δεν θέλουν την επαναγορά ομολόγων και είναι κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία) θεωρούν ότι το PEPP δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ