Νέα
  • ΓΔ: 910.31 +0.24%
  • Τζίρος: 31,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BIS: Το bitcoin δεν έχει περάσει το «τεστ» για μέσο πληρωμών

H απόφαση του Ελ Σαλβαντόρ να καταστήσει το bitcoin νόμιμο χρήμα είναι ένα «ενδιαφέρον πείραμα» με ένα κερδοσκοπικό asset που δεν έχει περάσει το τεστ για να αποτελεί αξιόπιστο μέσο πληρωμών, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, επικεφαλής του κόμβου καινοτομίας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

H χώρα της Κεντρικής Αμερικής έγινε την Τετάρτη η πρώτη χώρα του κόσμου που υιοθέτησε το bitcoin ως εθνικό της νόμισμα, τονίζοντας ότι αυτό θα βοηθήσει τους κατοίκους της που ζουν στο εξωτερικό να στέλνουν εμβάσματα στην πατρίδα τους.

«Το Ελ Σαλβαντόρ, πρόκειται πράγματι για ενδιαφέρον πείραμα», δήλωσε ο Κερέ, προσθέτοντας: «Είναι ξεκάθαρο για εμάς στην BIS ότι δεν θεωρούμε πως το bitcoin έχει περάσει το τεστ για να είναι μέσο πληρωμών. Το bitcoin είναι κερδοσκοπικό asset και πρέπει να ρυθμίζεται ως τέτοιο».

Το σχόλιο αυτό απηχεί τις παρατηρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο τόνισε χθες ότι έχει οικονομικής και νομικής φύσεως ανησυχίες αναφορικά με την κίνηση του Ελ Σαλβαντόρ. Σημειωτέον ότι το bitcoin θα είναι μέσο πληρωμών στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο, το οποίο αντικατέστησε το εθνικό της νόμισμα το 2001.

Στήριξη της τιμής του bitcoin

Η απόφαση του Ελ Σαλβαντόρ, πάντως, στήριξε το τελευταίο διήμερο την τιμή του bitcoin πάνω από τα 37.000 δολάρια, σε συνδυασμό με την πρόταση της BIS, την οποία έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, να τηρούν οι τράπεζες κεφάλαια ίσα με το ποσό των κρυπτονομισμάτων που έχουν στους ισολογισμούς τους.

Αν και η πρόταση αυτή είναι πολύ αυστηρή, καθώς απαιτεί από τις τράπεζες να τηρούν περισσότερα κεφάλαια από ότι για άλλα assets – όπως οι μετοχές – λόγω του ότι θεωρεί ότι ο κίνδυνος διακυμάνσεων των τιμών των crypto είναι μεγαλύτερος, πολλοί επενδυτές εστίασαν στο ότι τα τελευταία γίνονται αποδεκτά σε θεσμικό επίπεδο. Επί της ουσίας, πάντως, ορισμένοι αναλυτές έλεγαν ότι η πρόταση της BIS θα αποθαρρύνει τις τράπεζες από το να αποκτούν crypto και συνεπώς θα επιβραδυνθεί η αποδοχή τους από το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο.  

H BIS για τα stablecoins

Η BIS δημιουργεί δίκτυο κόμβων καινοτομίας σε όλο τον κόσμο για να δώσει τη δυνατότητα στις κεντρικές τράπεζες να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τεχνολογίες νέων πληρωμών και να παρακολουθούν σχετικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όπως το stablecoin του Facebook, το Diem.

Τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα που έχουν σταθερή αξία έναντι κάποιου παραδοσιακού νομίσματος ή εμπορεύματος, όπως του χρυσού, ώστε να αποφεύγουν τις διακυμάνσεις που κάνουν το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα ακατάλληλα κατά βάση για εμπορικές συναλλαγές.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, τόνισε ότι οι ρυθμιστικές Αρχές συνεργάζονται στενά σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των stablecoins στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς επίσης και για την ανάπτυξη των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων. «Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για μία από τις πιο θεμελιώδεις καινοτομίες στην ιστορία των κεντρικών τραπεζών. Θα μας οδηγήσει σε μία νέα εποχή», δήλωσε ο Μπέιλι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ