Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια βλέπει την τιμή του η Bank Of America - Οι 3 λόγοι για το ράλι

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου / Πηγή: Pixabay
Φωτό αρχείου / Πηγή: Pixabay

Κυρίαρχη γίνεται η άποψη στην Wall Street ότι το ανοδικό ράλι στις τιμές του πετρελαίου έχει μεγαλύτερο περιθώριο καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία της COVID-19.

Ο αναλυτής της Bank of America για τα εμπορεύματα, Francisco Blanch, αναφέρει σε σημείωμά του ότι βλέπει λόγους για μία αύξηση των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται η ζήτηση ενώ πιέζεται ταυτόχρονα η πρόσφορα. Σύμφωνα με τον Francisco Blanch, η ζήτηση αυξάνεται καθώς:  

  1. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μετακινήσεις μετά το 18μηνο lockdown.
  2. Ενισχύεται η χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων για μεγάλη χρονική περίοδο.
  3. Μελέτες προς της πανδημίας δείχνουν ότι η αύξηση της εργασίας εξ αποστάσεως θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κινητικότητα, καθώς η εργασία από το σπίτι θα μετατραπεί σε εργασία από το αυτοκίνητο.

«Από την πλευρά της προσφοράς, αναμένουμε:

  • πίεση στην πολιτική των ΗΠΑ και γενικότερα όλου του κόσμου να μειωθούν οι επενδύσεις στα επόμενα τρίμηνα για να επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού (για το κλίμα)
  • οι επενδυτές εκφράζονται περισσότερο κατά των δαπανών στον ενεργειακό τομέα, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος
  • αυξάνονται οι δικαστικές πιέσεις για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Με λίγα λόγια, η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει και η προσφορά μπορεί να μην ακολουθήσει πλήρως, με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚ να έχει τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου το 2022», ανάφερε ο Blanch.

Διατηρείται η ανοδική τάση

H τιμή του πετρελαίου έχει διατηρήσει την ανοδική της τάση το τελευταίο διάστημα, αν και οι τιμές άλλων πρώτων υλών, όπως του χαλκού, έχουν υποχωρήσει. Η τιμή του μπρεντ κινείται πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που τελευταία φορά είχε καταγραφεί το φθινόπωρο του 2018. Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η τιμή του μπρεντ είναι αυξημένη 88%.

oil, 22-6-2021

Τα πρόσφατα κέρδη τροφοδοτήθηκαν από τις ενδείξεις ισχυρής ζήτησης εν μέσω οικονομικής ανάκαμψης και των χαμηλών επιπέδων προσφοράς.

Η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 11 Ιουνίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs

Στο ίδιο μήκος κύματος με την BofA, η Goldman Sachs αναμένει περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με αναλυτές της τράπεζας να μην αποκλείουν να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους. «Βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε περισσότερο στις αγορές πετρελαίου, όπου εξακολουθούμε να βλέπουμε το μπρεντ να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 80 δολάρια στο τρίτο τρίμηνο με πιθανές εξάρσεις αρκετά πάνω από τα 80 δολάρια. Η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε στα 97 εκατ. βαρέλια την ημέρα τις τελευταίες ημέρες από 95 εκατ. βαρέλια πριν από λίγες εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ δίνουν τη σκυτάλη στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές, όπου ακόμη και η Ινδία αρχίζει να σημειώνει βελτίωση», σημείωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Jeffrey Currie.

Με πληροφορίες από yahoo.finance

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα