Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητα σε μικρό εύρος για τον Γενικό Δείκτη - Κλείσιμο στις 873,87 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Με το Eurogroup να συνεδριάζει στις Βρυξελλες, τις ευρωπαικές αγορές να ακολουθούν μεικτές τάσεις ή κάποιες εξ' αυτών πλαγιοκαθοδικές και τους αμερικανικούς δείκτες να ξεκινούν ήπια ανοδικά, το ελληνικό χρηματιστήριο και ο Γενικός δείκτης κινήθηκε μεν μέσα σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης αλλά με αυξημένη μεταβλητότητα ανάμεσα στις μετοχές.

Αυξημένη μεταβλητότητα σε μικρό εύρος διακύμανσης Γενικού Δείκτη

Μετά την αρχική έντονη ανοδική κίνηση προς τις 883 μονάδες κυρίως λόγω της Alpha Bank και των λοιπών τραπεζικών μετοχών και blue chips, ακολούθησε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση προς τις 878 μονάδες όπου ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προς το τέλος της συνεδρίασης (γύρω στις 16.50) ξεκίνησε ένα κύμα πωλησεων σε blue chips που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε πέρασμα σε αρνητικό πρόσημο. Τελικά, το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 873,87 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,04%). Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 109,54 εκατ. ευρώ που οφείλεται κυρίως στις συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank που διαμορφώθηκαν πάνω από 72 εκατ. Ευρώ εξαιτίας της αναβάθμισης της μετοχής στον δείκτη MSCI όπως είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ και Eurobank συμπλήρωσαν την 5άδα των μετοχών που πραγματοποίησαν το 90% των συναλλαγών.

Το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν ισορροπημένο με 51 μετοχές να κινούνται ανοδικά και 59 καθοδικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,2% ενώ ο δείκτης Mid Cap μειώθηκε κατά 0,82%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αυξήθηκαν 2,6%, οι Τράπεζες 1,16%, τα Ταξίδια-Αναψυχή 1,68%. Σε ότι αφορά τους καθοδικούς κλάδους, τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,31%), Πρώτων Υλών (-1,14%) και των Τροφίμων (-0,63%).

Η Alpha Bank στο προσκήνιο

Στο προσκήνιο της συνεδρίασης βρέθηκε και πάλι η μετοχή της Alpha Bank η οποία μετά την αναβάθμιση απο την Morgan Stanley την Παρασκευή βρέθηκε να κινείται ανοδικά και με αυξημένους όγκους. Η μεταβλητότητα ήταν αυξημένη στα blue chips και είδαμε μετοχές που κατέγραφαν κέρδη στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης να γυρνούν πτωτικά προς το τέλος με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ΔΕΗ, την Lamda Development , την Coca Cola και την Τράπεζα Πειραιώς. Μετοχές όπως η Μυτιληναίος, πέρασε για λίγο σε αρνητικό πρόσημο αλλά έκλεισε οριακά θετικά.

Η ευρύτερη βραχυπρόθεσμη τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup και κατά πόσο θα λειτουργήσουν οι αποφάσεις αυτές βοηθητικά στην ελληνική 'αναστύλωση'. Πρόκειται για την έγκριση του “Eλλάδα 2.0” που αναμένεται να λειτουργήσει ως σημαντική στήριξη ανάπτυξης μέχρι και το 2026 για την ελληνική οικονομία.

Από εκεί και πέρα, η εξέλιξη της πανδημίας , η πορεία του τουρισμού μέχρι τον Αύγουστο και οι κινήσεις των εισηγμένων θα δείξουν εάν οι στόχοι για αυξημένη ανάπτυξη το 2021 θα μείνουν ζωντανοί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ