Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Barclays: Ο φόβος για την ανάπτυξη αλλάζει τα δεδομένα στις αγορές

Barclays / Πηγή: AP
Barclays / Πηγή: AP

To αφήγημα για την πορεία των παγκόσμιων αγορών έχει αλλάξει, λαμβάνοντας υπόψη τον «φόβο για την ανάπτυξη», σύμφωνα με την Barclays, η οποία συνιστά στους επενδυτές προσοχή και την κάλυψή τους έναντι των διαφαινόμενων κινδύνων. Πιο αισιόδοξη είναι η Citi, η οποία βλέπει καλοκαιρινό ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά συνιστά και αυτή προσοχή.

Σε ανάλυσή της, η βρετανική τράπεζα ανέφερε ότι η κάλυψη (hedging) των επενδυτών παραμένει δικαιολογημένη, δεδομένου ότι υπάρχει μία σειρά καθοδικών κινδύνων, αλλά σημείωσε ότι η πρόσφατη αναστροφή του reflation trade (των αγορών μετοχών που γίνονταν με την προοπτική ενίσχυσης της ανάπτυξης και του πληθωρισμού) είναι υπερβολική.

Η Barclays εντοπίζει τη σύμπτωση τεσσάρων αρνητικών κινδύνων, η οποία προκαλεί στις αγορές φόβο για την ανάπτυξη:

  • Δεν υπάρχουν πλέον θετικές εκπλήξεις από τα στοιχεία
  • Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι τα ελλείμματα στην προσφορά και στην εργασία μπορεί να οδηγήσουν σε πιο επίμονο πληθωρισμό
  • Τα μέτρα που παίρνει η Κίνα κατά διάφορων κλάδων και
  • Τη μετάλλαξη Δέλτα

Ο επικεφαλής αναλυτής για τις ευρωπαϊκές μετοχές της Barclays, Emmanuel Cau, τόνισε ότι η προοπτική να χαμηλώσει η ανάπτυξη και να αυξηθεί ο πληθωρισμός οδηγεί σε μεγάλες και κάπως απρόβλεπτες κινήσεις των τιμών των assets, με την πρόσφατη μεγάλη πτώση των αποδόσεων να είναι ο πιο προφανής δείκτης.

Πολύ νωρίς για να φανεί η τάση της οικονομίας

Η Barclays πιστεύει ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να ειπωθεί ότι έχει τελειώσει ο σημερινός κύκλος ή να χαρακτηρισθεί «στασιμοπληθωρισμό» ο συνδυασμός μίας χαμηλότερης ανάπτυξης με έναν πιο επίμονο πληθωρισμό, κάτι που θα απαιτούσε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και πολύ υψηλότερο πληθωρισμό.

«Ωστόσο, με τους εμβολιασμούς, το άνοιγμα των οικονομιών και τη δημοσιονομική στήριξη των ΗΠΑ να είναι πίσω μας, και μόνο την περίοδο ανακοίνωσης των εταιρικών κερδών για το δεύτερο τρίμηνο να επίκειται ως ένας προφανής καταλύτης για την επανασύνδεση των αγορών με υγιή βασικά δεδομένα, μπορεί να μπούμε σε ένα άστατο καλοκαίρι», σημείωσε ο Cau.

Αν και τα εμβόλια κατά της COVID μειώνουν τους θανάτους και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, η αυξανόμενη κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα και ο κίνδυνος άλλων (μεταλλάξεων) καθώς και ο πιθανός αντίκτυπος σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές», τόνισε η τράπεζα.

Οι αναλυτές της Barclays ήταν αισιόδοξοι για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέτος, αλλά πρόσφατα άλλαξαν τη στάση τους, λέγοντας ότι η σχέση κινδύνου – ανταμοιβής για την κατοχή «μετοχών έχει γίνει πιο ισορροπημένη, κάτι που δικαιολογεί μία πιο ισορροπημένης κατανομή σε κλάδους/τύπους και κάλυψη με φθηνή μεταβλητότητα».

Citi: Πιθανό καλοκαιρινό ράλι αλλά θέλει προσοχή

Σε έρευνα που έκανε τον Ιούνιο μεταξύ των θεσμικών πελατών της, η Citi διαπίστωσε ότι οι επενδυτές έχουν σαφή προτίμηση για τις μετοχές με αξία – αυτές που θεωρούνται φθηνές σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα και τις επιδόσεις των εταιρειών – ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές μετοχές, τα εμπορεύματα και τους υδρογονάνθρακες.  

Σε σημείωμά τους, οι αναλυτές της Citi ανέφεραν ότι είναι πιθανό ένα «last hurra» ράλι αξίας καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν να ανοίγουν ξανά, ιδιαίτερα καθώς η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ αναφορικά με τις αποτιμήσεις.

Ωστόσο, ο επικεφαλής αναλυτής για τις αμερικανικές μετοχές της Citi, Tobias Levkovich, τόνισε ότι με τις τιμές των αμερικανικών μετοχών να έχουν αυξηθεί 40% κατά μέσο όρο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020, είναι αναγκαία μία επανεξέταση της σχέσης κινδύνου – ανταμοιβής.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει ένας καθοδικός κίνδυνος 10% έναντι προοπτικής κέρδους 1-2%. Ωστόσο, πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων με τους οποίους συζητούμε είναι όλο και πιο αισιόδοξοι», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ