Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καφές: Εκτίναξη των τιμών στο υψηλότερο επίπεδο 6ετίας λόγω παγετού στη Βραζιλία

coffee
Pexels

Στο υψηλότερο επίπεδο 6ετίας εκτόξευσε τις τιμές του καφέ ο χειρότερος παγετός των τελευταίων 25 ετών που κτύπησε τη Βραζιλία, μειώνοντας την παραγωγή της μεγαλύτερης παραγωγού στον κόσμο.

Ο παγετός είναι το δεύτερο μετεωρολογικό σοκ που πλήττει τους τελευταίους μήνες τους αγρότες της Βραζιλίας, απειλώντας να συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές στα καφέ σε όλο τον κόσμο. Είχε προηγηθεί μία ξηρασία που έκαψε τη σοδειά του 2021.

Οι έμποροι είναι εκνευρισμένοι από την προοπτική μίας ακόμη κακής σοδειάς μέσα σε ένα χρόνο και ώθησαν τις προθεσμιακές τιμές για τον αραβικό καφέ στα 2,08 δολάρια ανά λίβρα (454 γραμμάρια), το υψηλότερο επίπεδο στη Νέα Υόρκη από τα τέλη του 2014.

Διπλασιασμός των τιμών από πέρυσι

Οι προθεσμιακές τιμές του καφέ έχουν σκαρφαλώσει 30% τον Ιούλιο και σχεδόν διπλασιασθεί σε σχέση με πέρυσι, ανακόπτοντας ένα πτωτικό σερί ετών που οδήγησε πολλούς αγρότες να εγκαταλείψουν τα κτήματά τους.

Το ράλι των τιμών του καφέ είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των απότομων κινήσεων στις αγορές εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν προκληθεί από μη συνηθισμένα μετεωρολογικά φαινόμενα. Οι τιμές της ξυλείας έκαναν άλμα την περασμένη εβδομάδα καθώς οι πυρκαγιές σε δάση στις δυτικές ΗΠΑ απείλησαν ένα μέρος της προσφοράς ξυλείας.

Οι πλημμύρες στη Βορειοδυτική Ευρώπη προκάλεσαν προβλήματα στη ροή εμπορευμάτων, όπως των χημικών, στον Ρήνο.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων από τη Starbucks και τη Nestlé

Οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν την πιθανότητα να μετακυλίσουν τις υψηλότερες τιμές του καφέ στους καταναλωτές. Μία ιδέα για το πώς επηρεάζονται οι μεγάλες εταιρείες καφέ μπορεί να έχουμε από τις ανακοινώσεις της Starbucks για τα κέρδη της μετά το κλείσιμο των αγορών την Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσει την Πέμπτη η Nestlé.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ