Νέα
  • ΓΔ: 895.34 +0.27%
  • Τζίρος: 21,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Αύξηση του ΑΕΠ 6,5% στο β' τρίμηνο - Ξεπέρασε το προ κορονοϊού επίπεδο

O Tζο Μπάιντεν
O Tζο Μπάιντεν / Πηγή: AP Images

H αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,5% στο δεύτερο τρίμηνο, ελαφρά υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ της να ξεπερνά το προ της πανδημίας επίπεδο.

Μοχλοί της ταχύτερης ανάπτυξης ήταν η επαναλειτουργία πολλών επιχειρήσεων και η κρατική βοήθεια. Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες, με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την αγορά εργασίας να θολώνουν τις προοπτικές.

Η αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο ήταν χαμηλότερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από την Wall Street Journal προέβλεπαν ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,4% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το ΑΕΠ ξεπέρασε τα προ της πανδημίας επίπεδα, ένα ορόσημο που υπογραμμίζει την ταχύτητα της ανάκαμψης που άρχισε το περασμένο καλοκαίρι. Η μεγάλης κλίμακας επαναλειτουργία επιχειρήσεων, οι εμβολιασμοί και η τεράστια κρατική στήριξη συνέβαλαν να αυξηθεί γρήγορα η καταναλωτική δαπάνης που είναι ο βασικός μοχλός της οικονομίας.

«Η οικονομία επανήλθε ταχύτερα από ό,τι ανέμενε ο κόσμος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας της Wells Fargo.

Με πληροφορίες από WSJ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ