Νέα
  • ΓΔ: 789.87 +1.35%
  • Τζίρος: 34,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Πράσινο φως σε γερμανικά funds να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα

Bitcoin
Bitcoin / Πηγή: Pexels

Τη δυνατότητα σε μεγάλα funds να επενδύουν ένα ποσοστό του ενεργητικού τους σε κρυπτονομίσματα παρέχει η Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, με νόμο που θα ισχύσει από τη Δευτέρα επιτρέπεται στα λεγόμενα Spezialfonds, τα οποία έχουν καθορισμένους επενδυτικούς κανόνες, να τοποθετούν έως και το 20% των κεφαλαίων τους στο Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. 

Στα 1,8 τρισ. ευρώ το ενεργητικό των Spezialfonds

Τα Spezialfonds διαχειρίζονται τα χρήματα μεγάλων θεσμικών επενδυτών, όπως συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που διαχειρίζονται να ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Γερμανίας αναβαθμίζει τα crypto στην κατηγορία των τυπικών μορφών επενδύσεων σε μία περίοδο που αργεί παγκοσμίως η νομοθετική αποδοχή τους.

Συντηρητικές οι πρώτες κινήσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της γερμανικής αγοράς, τα Spezialfonds δεν θα εξαντλήσουν αρχικά τα περιθώρια που δίνει ο νόμος. «Τα περισσότερα funds θα μείνουν αρχικά αρκετά κάτω από το όριο του 20%», δήλωσε ειδικός στα crypto της BVI που εκπροσωπεί τα γερμανικά funds. «Από τη μία πλευρά, θεσμικοί επενδυτές, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν αυστηρές ρυθμίσεις για τις επενδυτικές στρατηγικές τους και από την άλλη πλευρά θα πρέπει και να θέλουν να επενδύσουν σε crypto».

Οι διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων πιθανόν να μην είναι ελκυστικές στους επενδυτές αυτούς στη Γερμανία, οι οποίοι είναι παραδοσιακά πολύ συντηρητικοί, σύμφωνα με χρηματοπιστωτικό σύμβουλο της Oliver Wyman. Ο ίδιος αναμένει ότι τα funds θα πειραματιστούν συγκρατημένα με τα κρυπτονομίσματα, με τα περισσότερα από αυτά να μην πλησιάζουν το όριο του 20% για τουλάχιστον μία πενταετία.

Tι λένε η Deutsche Bank και η Dekabank

Ο όμιλος διαχείρισης ενεργητικού της Deutsche Bank (DWS) παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να δημιουργήσει funds που αγοράζουν cryptoσύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρεία.

Η DekaBank, που είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων της Γερμανίας, εξετάζει την επένδυση σε ψηφιακά νομίσματα, αλλά δεν καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ